- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Демонстранти у Бугарској: Уклањање совјетског споменика - пут ка забораву милиона жртава нацизма

© AP Photo / Valentina PetrovaБугарска застава, Софија
Бугарска застава, Софија - Sputnik Србија, 1920, 17.01.2024
Пратите нас
Стотине бугарских грађана су се окупили на протесту у циљу заштите споменика совјетском војнику „Аљоши“ поред зграде општине у Пловдиву.
На плакатима које носе демонстранти се може видети натпис „Аљоша-да, фашизам-не“, „Поред општине нема места нацистима! Даље руке од Аљоше!“, „Нема ратовања са историјом! “ И присталице Бугарске социјалистичке партије су подржале протесте као и ванпарламентарна коалиција „Левица“.
Представници антифашистичког покрета су позвали да се не заборави колико је СССР допринео окончању Другог светског рата и ослобађању Европе.

„Агресиван рат против споменика совјетској војсци у последњих 30 година је пут да се забораве најмрачнија времена 20. века, Други светски рат. То је пут на коме ће се заборавити милиони жртава фашизма и нацизма и људи који су умрли у гасним коморама концентрационих логора. То је пут на коме ће се заборавити шта је народ бившег СССР-а урадио. Више од 27 милиона људи је дало своје жиботе за победу у Другом светском рату, за слободу Европе, за мирну садашњост и будућност човечанства“, изјавио је учесник протеста.

Раније су посланици владајуће коалиције предложили да се сруши споменик „Аљоши“ као што је учињено са спомеником Совјетској армији у Софији који је почео да се демонтира у децембру. У партији Настављамо промене сматрају да је „Аљошу“ потребно сместити у Музеј социјалистичке уметности. Против такве иницијативе је иступила партија „Препород“ и Бугарска социјалистичка партија, а партија „Постоји такав народ“ је тражила мишљење народа на ту тему.
Погледајте и:
Бугарска застава, Софија - Sputnik Србија, 1920, 14.12.2023
СВЕТ
„Видите како је прошла Украјина“: У Бугарској огорчени због рушења споменика Совјетској армији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала