- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Експерт: Напади Ирана на Пакистан - порука Америци и Великој Британији

© AP Photo / Ronald ZakИранска застава
Иранска застава - Sputnik Србија, 1920, 17.01.2024
Пратите нас
Напади Корпуса чувара исламске револуције (КСИР, елитне јединице Оружаних снага Ирана) на базу терористичке групе „Џејш ел Адл“ у Пакистану су били порука Лондону и Вашингтону, они не нарушавају везе Ирана и Пакистана и неће довести до повећања нуклеарне претње, изјавио је Спутњику ирански аналитичар за међународна питања Рухола Модабер.

„Две операције Техерана повезане са ликвидацијом једне базе терористичке групе ‘Џејш ел Адл' у рејону Кухе Сабз (пакистанског Белуџистана) су директна порука Великој Британији и Сједињеним Америчким Државама која говори да ће се Иран појавити тамо где се појаве претње како би заштитио своје интересе, чак и ако се та тачка налази у нуклеарној држави“, рекао је Модабер.

Експерт је навео да су званичници САД-а и Велике Британије направили „стратешку грешку“, сматрајући да Техеран не реализује своје претње. Подвукао је да напади на Пакистан сведоче о томе да су напади Ирана реални, али се извршавају промишљено.
Модабер појашњава да је Иран реализацијом операције у пакистанском Белуџистану „убио једним ударцем две муве“: не само да је послао сигнал Вашингтону и Лондону, већ се и супротставио терористичкој групи и на тај начин узео део обавеза Пакистана у борби против треоризма. Експерт тврди да ти догађаји неће покварити јаке односе између Техерана и Исламабада и неће довести до ескалације нуклеране претње.
Раније је КСИР навео да је напао балистичким ракетама и беспилотним летелицама на основну базу терористичке групе „Џејш ел Адл“ која се налази у пакистанској провинцији Белуџистан која се граничи са Ираном.
Министарство иностраних послова Пакистана је осудило ракетни напад Ирана и саопштило да су жртве тог напада двоје деце. Додали су да нарушавање суверенитета може имати озбиљне последице.
Портпарол Министарства иностраних послова Пакистана је раније рекла да је Исламабад, након иранских удара на територију Пакистана, обавестио Техеран о одлуци да повуче свог амбасадора. Нагласила је и да, за сада, ирански амбасадор у Пакистану, који се тренутно налази у Ирану, неће моћи да се врати у Пакистан.
Погледајте и:
Техеран - Sputnik Србија, 1920, 17.01.2024
СВЕТ
После иранског бомбардовања Пакистана, разговор две стране у Давосу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала