- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Европска комисија утврђује преговарачки оквир о чланству Украјине у ЕУ

© AP Photo / Gian EhrenzellerШефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен
Шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен - Sputnik Србија, 1920, 17.01.2024
Пратите нас
Европска комисија ће у фебруару представити предлоге за реформу ЕУ ради њеног ефикасног функционисања након проширења, саопштила је шефица ЕК Урсула фон дер Лајен, говорећи на пленарној седници Европског парламента у Стразбуру.
„Комисија ће следећег месеца изнети своје идеје (о реформи ЕУ) у извештају Европском парламенту и Савету уочи дебате лидера коју организује белгијско председништво“, рекла је она.
Она је подсетила да је Европска унија крајем прошле године одлучила да започне преговоре о чланству са Украјином и Молдавијом, а Грузији је додељен статус кандидата. Осим тога, ЕУ преговара о приступању држава Западног Балкана.
Фон дер Лајенова је истакла и да је ЕК почела припрему за преговоре о ступању Украјине у Европску унију, због чега ће се проверавати усклађеност законодавства те земље са европским.
„У припремама за приступне преговоре почињемо процес скрининга и формулишемо структуру за преговоре“, прецизирала је она.
Раније су у Европској унији изразили сумњу у могућност функционисања савеза у проширеном саставу по важећим правилима. Конкретно, разговарало се о могућем укидању принципа једногласног одлучивања о кључним питањима.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала