- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Макрон: Европа и Француска морају спречити победу Русије

© AP Photo / Aurelien MorissardПредседник Француске Емануел Макрон
Председник Француске Емануел Макрон - Sputnik Србија, 1920, 17.01.2024
Пратите нас
Париз ће наставити да испоручује оружје Украјини, изјавио је француски председник Емануел Макрон и најавио намеру да их координише током посете Кијеву у фебруару. Он је истакао да ће Европљани и Французи мораћети да донесу нове одлуке како би спречили победу Русије.
„Заједно са испорукама оружја и споразумима које ћемо финализовати, планирам да посетим Украјину у фебруару. Најавићу завршетак рада на овим текстовима, почеће испоруке наоружања о којима сам говорио“, рекао је Макрон на конференцији за новинаре.
Он је објаснио да се Париз спрема да испоручи кијевским властима 40 ракета „скалп“ и „стотине бомби“. У том контексту, објавио је о успесима у индустрији који ће Француској омогућити да Украјини испоручује више војних производа, конкретно самоходних хаубица „цезар“. Председник Француске је напоменуо да испоруке почињу „у реалном времену, одмах по објављивању“. Такође је обећао да ће наставити да подржава Кијев колико год буде потребно, укључујући и у наставку обуке украјинских војника.
Када је у питању споразум који је у процесу финализације, а који је поменуо француски лидер, у њему су наведене безбедносне гаранције за Украјину. Макрон је обећао да ће радови на њему бити завршени наредних недеља. Раније је сличан споразум, у складу са обавезама изреченим након самита НАТО-а у Виљнусу, потписао у Кијеву британски премијер Риши Сунак.
„Европљани и ми Французи мораћемо наредних недеља и месеци да донесемо нове одлуке, између осталог, да бисмо спречили победу Русије. Дозволити Русији да победи значиће да се више не могу поштовати правила међународног поретка које смо дефинисали. За наше балтичке, пољске и румунске пријатеље живот ће постати немогућ, а не заборављам ни Молдавију и кавкаске државе“, истакао је Макрон.

Јачање суверенитета Европе

Француски председник додао је и да је потребно јачати суверенитет Европе и њену тежњу да не зависи од Сједињених Америчких Држава, посебно у контексту сукоба између САД и Кине.
„Свет је у превирању. То се, пре свега, дешава због тензија између САД и Кине, које би могле да утичу и на Европу. Управо зато се залажем за јачу Европу. Француска не може сама да се супротстави овом напетости. Потребна нам је суверена Европа која признаје Сједињене Америчке Државе као савезника, али не жели да од њих зависи. У тој ситуацији, морамо бити својеврсни стуб стабилности, на који неће утицати америчко-кинеске несугласице“, истакао је Макрон.
Односи између Пекинга и Вашингтона нагло су се погоршали након посете Тајпеју Ненси Пелоси, која је у то време била председница Представничког дома америчког Конгреса, у августу 2022. године. Дијалог између одбрамбених министарстава Кине и Сједињених Америчких Држава практично је обустављен на више од годину дана. Осим тога, Народноослободилачка армија Кине је као одговор започела редовно да одржава велике војне вежбе у близини Тајвана. Последњих година, делегације америчког Конгреса неколико пута су посетиле острво.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала