- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва: Јачање снага НАТО-а на границама Русије неће остати без реакције

© Sputnik / Stringer / Уђи у базу фотографијаАмерички батаљон у Пољској
Амерички батаљон у Пољској - Sputnik Србија, 1920, 17.01.2024
Пратите нас
Јачање војног потенцијала НАТО-а у близини граница Русије и Белорусије води дестабилизацији и неће остати без одговарајуће реакције Москве, изјавила је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
„Појачана активност војних потенцијала НАТО-а и његових земаља-чланица у близини граница Савезне државе Русије и Белорусије представља провокацију и доводи до потпуне деградације европске безбедносне архитектуре, а такви кораци, наравно, неће остати без одговарајуће реакције руске стране“, истакла је дипломата.
Коментаришући изјаве пољског руководства о њиховој спремности да распореде додатне немачке војне јединице на територији земље, Захарова је рекла да то представља „још један антируски елемент глобалне русофобичне политике земаља НАТО-а и ове земље конкретно“.
Она је подсетила да је у Пољској већ стационирано око 10 хиљада америчких војника, а постоји и мултинационална тактичка група НАТО-а у чијем саставу су амерички, британски, румунски и хрватски војници.
„Очигледно је да позиве на распоређивање додатних страних трупа на пољској територији, који нису неопходни ако су ове земље оријентисане на мир, треба посматрати само као тежњу да се још мало повећа ниво напетости у Европи, да се продужи ситуација глобалног краха паневропске безбедности“, закључила је Захарова.
Заменик министра спољних послова Пољске Анджеј Шејна у уторак је изјавио да Варшава поздравља распоређивања немачких трупа на својој територији.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала