- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Побуна домородаца: Највеће светско налазиште литијума обуставља производњу

© AP Photo / Rodrigo AbdПроцес обраде литијума у базену слане воде у руднику компаније SQM у пустињи Атакама у Чилеу,
Процес обраде литијума у базену слане воде у руднику компаније SQM у пустињи Атакама у Чилеу, - Sputnik Србија, 1920, 17.01.2024
Пратите нас
Чилеански рударски гигант „SQМ“ саопштио је данас да је обуставио производњу у највећем налазишту литијума на свету у области Атакама због протеста домородачке заједнице.
Демонстранти су блокирали шест различитих места на јавним путевима у јужном делу слане равнице Атакама и спречили кретање радника и транспорт рударске опреме, захтевајући да буду укључени у преговоре између компаније „SQМ“ и владе Чилеа, преноси портал oilprice.
„Налазимо се у најсувљој пустињи света. Ако дамо оно мало воде и вегетације за литијумске батерије, остаћемо без ичега“, изјавио је за Ројтерс грађевински инжењер и шеф јединице за заштиту животне средине у Савету староседелаца Атакама, Франсиско Мондака.
Чиле је земља са највећим светским резервама литијума од којих се 90 одсто налази у пустињи Атакама.
Председник Чилеа Габријел Борић је раније најавио национализацију сектора за вађење литијума под контролом нове државне компаније и рударење уз максималну могућу заштиту животне средине.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала