- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Тајна изгубљеног континента: У „аустралијској Атлантиди“ живело пола милиона људи

© Фото : Pexels/Photo by Andrew NeelПовршина океана
Површина океана - Sputnik Србија, 1920, 17.01.2024
Пратите нас
У близини аустралијске обале, на потопљеној копненој маси, пре 70.000 година могло је да живи око 500.000 људи. Потопљена територија, коју научници називају и изгубљени континент или „аустралијска Атлантида“, у једном је тренутку била толико велика да је могла да функционише и као одскочна даска за миграцију с простора данашње Индонезије.
Ово је показала студија објављена у часопису „Quaternary Science Reviews“.
„Говоримо о површини која се данас налази око 100 метара под водом“, изјавила је Касих Норман, археолог Универзитета Грифит у Квинсленду и главни аутор студије.

Ниво мора био 40 метара нижи него данас

„Аустралијска Атлантида“ је део великог епиконтиненталног појаса који спајао плато Кимберли и Арнемову земљу, које данас раздваја велики океански залив. Као део палеоконтинента она је некад спајала Аустралију, Нову Гвинеју и Тасманију у једну континенталну јединицу названу Сахул.
Иако је реч о великом копну до сада готово да није било истраживања о томе да ли је некада био насељен.
„Постоји претпоставка да маргинални делови Аустралије нису били плодни и да их нису користили људи, упркос чињеници да имамо доказе из многих делова света о насељавању некад потопљених области“, рекла је Норманова.
Њена нова студија „изазива“ ову претпоставку и наводи регионалне податке о нивоу мора пре између 70.000 и 9.000 година, са детаљном мапом изгубљеног континента направљеном помоћу сонара с бродова.
Подаци показују да је пре 71.000 до 59.000 година ниво мора био око 40 метара нижи него данас, због чега је ту било острва до којих се лако стизало. Архипелаг је био доступан бродовима из југоисточне Азије.
Међутим, пре између 29.000 и 14.000 година, на врхунцу леденог доба, ниво мора је додатно пао те је епиконтинентални појас постао копно крај данашње Аустралије.
„Ово је била копнена маса површине 1,6 пута већа од Велике Британије. Имајући у виду и околна острва, то је значило да је окружење у архипелагу омогућавало кретање од Индонезије, преко Сахула, а затим од тог архипелага до суперконтинента“, објаснила је Касих Норман.

За 40 година море прогутало 100.000 квадратних километара

Мапирање сонаром показује да су на том континенту људи могли да живе. Било је високих брда, постојало је унутрашње море повезано с великим слатководним језером, као и више река. Норманова је прорачунала да је на таквој површини, са свим тим карактеристикама, могло да живи од50.000 до 500.000 људи.

„Важно је имати у виду да ово не значи да је заиста толико људи живело на том простору, то су само пројекције да их је толико могло тамо да живи“, нагласила је она.

Ипак, постоје трагови да су на овом простору заиста живели људи. Иронично је што они потичу из времена када су становници „аустралијске Атландите“ морали да напусте овај простор због подизања нивоа мора, пише „Лајв сајенс“.
„То се десило пре отприлике 14.000 до 14.500 година. У периоду од око 400 година море је прогутало око 100.000 квадратних километара“, напомиње Норманова.
После тога, у периоду од 12.000 и 9.000 година нестало је још 100.000 квадратних километара.
„Људи су могли да виде како се пејзаж мења пред њиховим очима“, додала је она.
Хипотезу подржава и студија објављена у часопису „Nature“, а која је анализирала генетске карактеристике људи са острва Тиви, на ивици поменутог изгубљеног континента. Анализа је открила да генетске промене пре око 14.000 година, па пре између 12.000 и 9.000 година показују да је дошло до сеобе и доласка нове популације. У Аустралији је из тог периода остало и много више каменог оруђа, што се сматра доказом скока броја становника.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала