Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

У Северној Митровици и Лепосавићу почело прикупљање потписа за смену градоначелника

© Sputnik / Теодор АнастасијевићЗграда општине Лепосавић
Зграда општине Лепосавић - Sputnik Србија, 1920, 17.01.2024
Пратите нас
Огроман број Срба у Лепосавићу и Косовској Митровици окупио се од јутрос како би потписали петицију за смену нелегитимних градоначелника, које је прошле године премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти поставио на чело општина иако су на изборима освојили мање од четири одсто гласова.
Колоне Срба формирале су се испред места где се потписује петиција, јавља дописник Танјуга.
На фотографијама са терена виде се грађани који упркос лошем времену чекају да попуне формулар за смену лажних „градоначелника“.
Према речима Сање Кртинић из иницијативе грађана, очекује се да кота од потребних 20 одсто потписа од укупног броја уписаних бирача буде достигнута најкасније сутра.
„Треба да сакупимо 3.640 потписа и моја слободна процена је да ако то не урадимо данас, да ћемо то сигурно урадити сутра“, истакла је Кртинић.
Додала је да грађани Косовске Митровице годину дана чекају да смене нелегитимно изабраног градоначелника.
„Ми у овом граду већ годину дана чекамо смену градоначелника који је изабран потпуно нелегитимно и не представља интересе нашег народа и осталих заједница који живе овде у Косовској Митровици“, рекла је Кртинић, преноси Танјуг.
Због хладног времена у Лепосавићу је постављен шатор на месту где грађани попуњавају обрасце, преноси Косово онлајн.
Место на ком се прикупљају потписи обишли су накратко и припадници Кфора.
Члан иницијативне групе из те општине Веселин Радовић у уторак увече изјавио је за Танјуг да је у понедељак добијено овлашћење да се за прикупљање потписа користи простор испред зграде Општине Лепосавић.
„Сутра од 9 сати почећемо прикупљање потписа за смену нелегалних и нелегитимних власти које се налазе у општини Лепосавић. Крајње је време да се зауставе акције које спроводе против српског народа“, рекао је Радовић за Танјуг у уторак.
Он је поручио да очекује велики одзив грађана.
Према подацима ЦИК-а, укупан број грађана са правом гласа у општини Лепосавић је 13.441, а од тог броја потребних 20 одсто грађана који треба да потпишу петицију је 2.689.
На изборима прошле године које су Срби бојкотовали за градоначелника Лепосавића изабран је Љуљзим Хетеми.
У Северној Митровици, Лепосавићу и Зубином Потоку иницијатори петиције имају рок до 22. јануара да прикупе потребне потписе, а у Звечану још пет дана.
У административном упутству донетом прошле године, 20 одсто уписаних бирача мора да потпише петицију.
Ако потпис петиције потврди најмање 20 одсто уписаних бирача, у процесу гласања најмање 50 одсто мора да гласа за смену градоначелника.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала