- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света
Хути - Sputnik Србија

УЖИВО САД прогласиле Хуте терористичком организацијом, нападнут још један брод у Аденском заливу

Пратите нас
Сукоб Израела и Хамаса - 103 дан. Катар најавио слање лекова за таоце које Хамас држи у Гази, који би преко Египта требало да уђу у палестинску енклаву. Израелски премијер Бењамин Нетанијаху оценио да би рат могао да траје до следеће године. На Светском економском форуму у Давосу једна од главних тема ситуација на Блиском истоку,
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:38 17.01.2024
Хути преузели одговорност за напад на амерички теретни брод
Јеменски покрет Хути преузео је вечерас одговорност за напад на амерички теретни брод „Генко Пикарди“, који је резултовао, како тврде, „директним поготком“, навео је портпарол милитантне групе Јахја Сареа.
„У знак отпора због репресије над Палестинцима и у знак подршке чврстини наше браће у Појасу Газе, али и у склопу одговора на америчко-британску агресију на нашу земљу, поморске снаге Јеменских оружаних снага извеле су операцију против америчког брода у Аденском заливу, испаливши одређен број ракета, а један погодак је био прецизан и директан“, наводи се у саопштењу, пренела је јеменска новинска агенција Саба.
Хути су додали да неће оклевати да циљају све мете које су претња арапском свету и Црвеном мору са „легитиним правом да бране Јемен и наставе подршку над угњетаваним Палестинцима“.
„Јеменске оружане снаге потврђују да неизбежно долази одговор на америчке и британске нападе, сваки нови напад неће остати без одговора и казне“, истакли су Хути.
Они су рекли да „напади на израелске бродове или теретњаке који иду ка лукама окупиране Палестине неће престати док не престане агресија и престане опсада Палестинаца у Појасу Газе“.
22:02 17.01.2024
22:01 17.01.2024
21:53 17.01.2024
Јемен позива Арапе на уједињени став против иранске „политике дестабилизације“
Јеменски министар иностраних послова и исељеника Ахмед бин Мубарак позвао је данас арапске земље да заједнички и одлучно делују против иранске политике дестабилизације региона.
„Јемен је изложен очигледној иранској интервенцији у унутрашњим стварима и одбацује све лажне тврдње које Иран износи с циљем да оправда војно и политичко мешање у унутрашње ствари Ирака и других земаља региона“, истакао је министар на ванредном министарском састанку Савета Лиге арапских држава, којом је председавао путем видео-везе.
Тема састанка било је иранско кршење суверенитета Ирака, наводи јеменска агенција Саба.
Бин Мубарак је истакао да Јемен осуђује ирански напад балистичким пројектилима на град Ирбил у провинцији Ирачки Курдистан, аутономном курдском региону на северу Ирака, пренео је Танјуг.
20:40 17.01.2024
Британска војска потврдила: Хути поново напали теретни брод код Аденског залива
Теретни брод нападнут је вечерас код Аденског залива, највероватније из дрона који је носио бомбу, а лансирали су га јеменски Хути, тврди британска војска.
Напад се десио на око 110 километара југоисточно од Адена, где је дрон ударио у брод, навела је британска агенција за поморске трговинске операције (УКМТО), део британске ратне морнарице која надгледа пловне путеве на Блиском истоку, пренео је АП.
Капетан брода јавио је да је избио пожар на пловилу, који је убрзо угашен, а власти истражују околности под којима је дошло до инцидента.
Британска војска није одмах идентификовала брод, нити је рекла кога сумњичи за напад, а ниједна група није преузела одговорност.
19:47 17.01.2024
Нападнут брод у Аденском заливу
Дрон непознатог порекла напао је брод у Адеснком заливу, удаљен 60 наутичких миља југоисточно од јеменског града Адена, јавио је британски координациони центар. На броду је избио пожар.
Центар је саветовао бродовима да буду опрезни када плове овим подручјем. Није наведено у чијем је власништву нападнуто пловило.
19:34 17.01.2024
Ирански министар спољних послова: Напади на Израел ће се зауставити ако престане рат у Гази
Ирански министар спољних послова Амир Абдолахијан изјавио је данас да ће напади „осовине отпора“ на Израел и његове интересе престати ако се рат у Гази заврши.
Он је упозорио да би сукоб могао да појача тензије широм Блиског истока.
„Окончање геноцида у Гази довешће до краја војних акција и криза у региону. Безбедност Црвеног мора је везана за развој догађаја у Гази и сви ће патити ако злочини Израела у Гази не престану... Сви фронтови отпора ће остати активни“, рекао је Амирабдолахијан на Светском економском форуму у Давосу, преноси Ројтерс.
Амирабдолахијан је такође рекао да је Техеран поделио обавештајне податке са Ираком о активностима израелске обавештајне агенције Мосад у полуаутономном курдском региону Ирака, пренео је Танјуг.
18:16 17.01.2024
САД: Хути проглашени за терористичку организацију
Стејт департмент је данас саопштио да су јеменски Хути проглашени терористичком групом, а да одлука ступа на снагу за 30 дана.
У саошпштењу се наводи да су од новембра Хути покренули велики број напада на међународне теретне бродове у Црвеном мору и Аденском заливу, као и на војску распоређену у тој области, која је послата да чува безбедност и сигурност комерцијалног бродарства.
„Ови напади на међународне бродове су угрозилипоморце, пореметили слободан проток робе, и прекршили међународна правила о слободној пловидби“, истиче се.
Додаје се да ће, уколико Хути обуставе нападе у Црвеном мору и Аденском заливу, САД преиспитати одлуку.
Америчко министарство спољних послова наглашава да Хути морају да одговарају за своје акције, али не на рачун јеменских цивила.
17:13 17.01.2024
Убијен припадник иранске револуционарне гарде на југоистоку Ирана
Припадник иранске Револуционарне гарде убијен је данас из ватреног оружја у југоисточној иранској провинцији Систан-Белуџистан, јавила је иранска новинска агенција ИРНА.
„Покушаји да се идентификују и гоне починиоци су у току“, додаје ИРНА.
15:54 17.01.2024
Иран каже да је делио обавештајне податке о Мосаду са Ираком
Ирански министар спољних послова Хосеин Амирабдолахјан изјавио је данас да је Техеран са Ираком поделио обавештајне податке о, како каже, активностима израелске обавештајне агенције Мосад у ирачком полуатономном курдском региону.
Иран је раније саопштио да су његове Револуционарне снаге балистичким пројектилима у Ербилу 16. јануара уништиле главни шпијунски центар израелске обавештајне службе Мосад у ирачком Курдистану.
Међутим, Ирак је негирао да постоји било какав шпијунски центар у тој земљи, наводи Ројтерс.
15:52 17.01.2024
Ирак тражи хитан састанак Савета Лиге арапских држава због напада на Курдистан
Ирак је данас позвао на одржавање хитног састанка Савета Лиге арапских држава (ЛАС), након ракетног напада иранске Револуционарне гарде (ИРГЦ) на административни центар ирачког Курдистана, аутономне регије Курда на северу Ирака.
Ирачко Министарство спољних послова затражило је да ЛАС данас одржи хитан састанак и осуди иранско бомбардовање града Ербила у уторак, које је, како се наводи у саопштењу, изазвало бројне жртве и штету јавне и приватне својине, пренео је ТВ канал Алсумарија.
Министарство је навело да ће учесници састанка одржати консултације како би координисано деловали и осудили овај напад, преноси Ројтерс.
У раним јутарњим часовима 16. јануара, ИРГЦ је балистичким пројектилима напала неколико циљева у Ербилу.
У саопштењу ових елитних јединица иранских оружаних снага наводи се да је напад био усмерен на неколико терористичких локација у Ербилу као одговор на недавне терористичке нападе унутар Ирана. Такође је наведено да је у нападу уништен главни шпијунски центар израелске обавештајне службе Мосад у ирачком Курдистану.
12:58 17.01.2024
Пакистан опозвао свог амбасадора из Ирана, иранском амбасадору забранио повратак
Пакистан је опозвао свог амбасадора из Ирана, а иранском амбасадору који је тренутно у својој земљи, неће бити дозвољено да се врати у Исламабад, саопштио је портпарол пакистанског министарства спољних послова.
До овакве одлуке пакистанске владе дошло је након што је претходно Иран извео ракетни напад на Пакистан, усмерен на сунитску групу на југу те земље, преносе медији. Пакистан је саопштио да је Иран нарушио ваздушни простор те земље и убио двоје деце, неколико сати након што су ирански државни медији објавили да су на мети ракетног напада биле две базе милитантне групе Џаиш ал Адл у Пакистану.
Портпарол иранског Министарства спољних послова Насер Канани рекао је да Техеран поштује суверенитет и територијални интегритет других земаља, али да истовремено користи своје "легитимно и законско право да одврати претње националној безбедности".
12:35 17.01.2024
Блинкен у Давосу: Ситуација у Гази "слама срце"
Државни секретар САД Ентони Блинкен данас је на Светском економском форуму у Давосу описао конфликт у Гази као "срцепарујући" и додао да је Палестинцима потребна држава "која људима даје оно што желе и сарађује са Израелом да буде ефикасна". Блинкен је рекао да му патња мушкараца, жена и деце у Гази "слама срце" и инсистирао на томе да САД изврше притисак на Израел у вези с одговорностима које та земља има, пише Гардијан.
Највећи отров са којим се суочавамо широм света је дехуманизација, истакао је шеф америчке дипломатије, односно "немогућност да се види људскост у другом".
09:30 17.01.2024
Јапанска транспортна компанија „Нипон Јусен“ саопштила је да обуставља пловидбу Црвеним морем, објавила је агенција „Џиђи“.
Саобраћај је привремено обустављен због напете ситуације у региону. Агенција је такође саопштила да се након почетка бомбардовања, као и у вези са захтевом коалиције САД и Велике Британије, бродови неће приближавати овом региону.
Након тога, ТВ „НХК“ објавила да су највеће јапанске транспортне компаније потпуно обуставиле саобраћај преко Црвеног мора, а међу њима су поменута „Нипон Јусен“, као и „Митсуи О.С.К. Лајнс“ (МОЛ) и „Кавасаки Кисен“.
До сада су оне само ограничавале пловидбу бродова, повезаних са Израелом, а од сада ће бити обустављен саобраћај и свих осталих бродова. Као алтернативна рута биће коришћен пут преко Рта Добре наде на југу Африке, што ће довести до повећања рокова испоруке и пораста трошкова превоза.
09:01 17.01.2024
Министар спољних послова Ирана Хосеин Амир Абдолахјан састао се са пакистанским премијером Анваром ул-Хаком Какаром на маргинама Светског економског форума у Давосу, саопштило је иранско Министарства спољних послова.
Саопштење је уследило у тренутку када су објављене информације о удару Ирана на територији Пакистана. Није наведено да ли су званичници разговарали о томе.
Ирански министар и пакистански премијер су се сложили да је потребно пратити ток реализације споразума две земље у области борбе против тероризма
07:40 17.01.2024
Није прошао предлог за замрзавање војне помоћи Израелу
Амерички Сенат није усвојио резолуцију којом би се замрзнула војна помоћ Израелу, осим уколико Стејт департмент у року од 30 дана не достави извештај о томе да ли је Израел кршио људска права у својој кампањи против Хамаса у Појасу Газе. Резолуцију је поднео Берни Сандерс, сенатор државе Вермонт, али су против ње гласала 72 сенатора, наспрам 11 који су подржали тај предлог.
"Морамо обезбедити да се америчка помоћ користи у складу са људским правима и нашим сопственим законима", истакао је сенатор Сандерс, изражавајући жаљење због неуспеха Сената да размотри мере које утичу на ситуацију палестинских цивила у Гази.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала