- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бајден: Одуговлачење са издвајањем помоћи Украјини ─ претња за слободни свет

© AFP 2023 / SAUL LOEBБела кућа у Вашингтону
Бела кућа у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2024
Пратите нас
Амерички председник Џозеф Бајден упозорио је лидере америчког Конгреса приликом састанка да је одуговлачење са додељивањем помоћи Украјини претња по безбедност Америке, НАТО и „слободног света“, саопштила је Бела кућа.
„Председник је на састанку истакао да је важно да Конгрес обезбеди Украјини неопходне ресурсе, укључујући ПВО средства и артиљерију за заштиту од бруталне инвазије Русије. Председник је разговарао о стратешким последицама безбедности по Украјину, Сједињене Америчке Државе и свет“, наводи се у саопштењу.
Такође се додаје да је Бајден позвао Конгрес да хитно издвоји додатну финансијску помоћ Кијеву и пошаље јак сигнал о одлучним намерама САД.
Бајден се састао са руководиоцима републиканских и демократских фракција, шефовима стручних одбора Представничког дома и Сената у покушају да их подстакне на усвајање захтева за додатну 61 милијарду долара помоћи Кијеву.
Председавајући Представничког дома Конгреса Мајк Џонсон у интервјуу за Си-Ен-Ен одбио је да обећа да ће конгресмени на крају одблокирати помоћ Украјини и изјавио да је статус кво који је настао по овом питању неприхватљив.
„Схватам важност финансирања Украјине, разумем претњу коју руски председник Владимир Путин представља по светски поредак и шта може да уради ако не буде заустављен. Али, ми смо обавезни да водимо рачуна о доларима пореских обвезника. Сматрам да је статус кво неприхватљив. Према мом мишљењу, велики и све већи број Американаца схвата да оваква питања захетвају озбиљност“, истакао је он.
Џонсон је нагласио да је Бајдену на састанку рекао да се не могу трошити милијарде долара без јасне стратегије и јасног коначног циља.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала