- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Бићете мета“: Плаћеници неће промаћи Русији

© Sputnik / Alexey Maishev / Уђи у базу фотографијаРуски војник испаљује ракету из лансера "Шмељ" у зони специјалне војне операције
Руски војник испаљује ракету из лансера Шмељ у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2024
Пратите нас
Потпуковник америчке војске у пензији Ерл Расмусен говорио је за Спутњик о руском нападу на положаје француских плаћеника у Харкову, упозоравајући да људи који би да ратују на украјинској страни треба да очекују да буду третирани исто као и украјински војници.
„Мислим да ово прати оно што је Русија све време говорила“, рекао је међународни консултант за војна питања који је провео више од 20 година у војсци САД.

„У почетку су говорили да ако има плаћеника или страних бораца, да ће их третирати као војнике. И мислим да ово само то потврђује“.

Расмусен је навео пример једног британског борца ког су Руси пустили, да би се касније вратио на фронт против њих.
„Ухваћен је, размењен је и договорили су се. Пуштен је и размењен, а сада се вратио. Поново се вратио у борбу са Украјинцима“, навео је војни стручњак.
Доњецка Народна Република (ДНР) је 2022. године ухватила два британска плаћеника Ејден Аслина и Шона Пинера, након чега су се суочили са кривичним пријавама. Касније су пуштени, а недавно су постали део западне пропаганде против Русије и ДНР.

„Мислим да (напад од уторка) само јасно сигнализира да ако ћете да се пријавите као добровољац, ако ћете бити део украјинских снага, морате да знате да ћете бити третирани као војник, и око тога не би требало да буде оклевања“, рекао је Расмусен и додао:

„И они то морају у потпуности да схвате. А то у суштини значи ово: хеј, чак и уколико сте у командном центру, потенцијално ћете бити мета“.
Бивши пуковник спекулисао је о врсти страних бораца који одлучују да се боре против Русије у Донбасу:
„Рекао бих да има много професионалаца, можда су бивши војници. Они могу бити псеудо- војници. Другим речима, они могу бити технички бивши, али можда још увек постоје јер смо понекад имали специјалне операције, тип људи из специјалних снага који технички не постоје... то је начин да се каже да ‘не, ми немамо укључене активне снаге’”.
Расмусен је истакао да тако постоје људи који су само бивши војници.
„Они су обучени и само им недостаје борба. Многи људи имају проблема када се врате кући. И тако им је много лакше да емотивно остану у борбеном окружењу. А онда имате људе који су можда и ултранационалисти и ултра-верују у оно за шта се Украјина залаже“, рекао је војни стручњак.
Расмусен такође спекулише да би негде могао да постоји „још један спонзор“ који спонзорише плаћенике с обзиром на „багателне плате које примају од Украјине“, али је појаснио да нема конкретан доказ.
На крају разговора за Спутњик, Расмусен је прокоментарисао медијско окружење које се бави конфронтацијом у Европи и Сједињеним Државама, рекавши да неки плаћеници можда на тај начин бивају убеђени да се придруже Украјини јер је „овде пропаганда веома тешка“. Он је навео случајеве разговора са пријатељима који су били шокирани када су чули његову процену сукоба с обзиром на интензивно русофобичну природу медијског извештавања на Западу.
„Храните се оним што нам говоре вести, које стижу директно из Беле куће, које директно потичу из украјинске обавештајне службе“, рекао је експерт.
„Дакле, овде добијамо искривљену причу. Ствари су цензурисане. Не добијамо потпуну слику ситуације која се тамо дешава“, закључио је Расмусен.
Погледајте и:
Ракете бастион и Калибар  - Sputnik Србија, 1920, 17.01.2024
Специјална операција у Украјини
Уништена база француских плаћеника у Харкову, амерички официр објавио фотографије зграде
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала