- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бугарски економиста: Америка може дестабилизовати и Србију

© Sputnik / Валериј Шустов / Уђи у базу фотографијаСофија
Софија - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2024
Пратите нас
Европа је највећи губитник од сукоба у Украјини, сматра бугарски економиста Кузман Илијев и додаје да су европске компаније на губитку како због тога што су одустале од руских енергената, тако и због блокаде пловидбе у Суецком каналу, преноси портал „Поглед“.

„Европа је добро тржиште за амерички течни природни гас, али је он скупљи. Европа страда јер је изгубила конкурентност због високих цена енергетских ресурса, а Европа је погођена и ратом на Блиском истоку“, рекао је он.

Истакао је да сукоби САД и Велике Британије са Хутима погађају управо Европљане, као и да САД не зависе много од Суецког канала и од Аденског залива.
„Бугарска је заједно са Европом кренула у сукоб са Русијом. То је једна од најмоћнијих армија, најмоћнија на свету. И са Кином, најмоћнијим економским царством које је заобишло САД. Европски и бугарски лидери, који сте пример послушности, да ли вам је све добро са главом? Шта очекујете од свих својих поступака?“, пита се бугарски економиста.
Економиста је коментарисао и ситуацију са Украјином. Према његовим речима, САД одлично знају шта чека Украјину док у њиховим медијима пишу о насилној мобилизацији.
„Што се тиче Украјине, не сумњам да Американци одлично знају шта ће бити са Украјином. Они су све схватили. ‘Њујорк тајмс’ је почео да пише чланке о младим Украјинцима које одводе из кафића и терају их у смрт у рововима. Већ су променили и наратив. Када га амерички медији мењају онда се и завршава рат. Као што се завршио у Вијетнаму, Авганистану и било где другде“, навео је он.

Бугарски економиста сматра да ће сада САД тражити „нови узнемирујући фактор“ и један од њих ће бити Србија с обзиром на то да је демократама потребна победа на изборима.

„Они одлично знају да је сада потребан нов узнемирујући фактор. Такав нов фактор је пре свега Иран и то изазива озбиљну забринутост, јер је реч о геополитичком балансу на Блиском истоку. Други фактор, нешто ‘лакши’ комад је Србија. Демократе и администрација Бајдена сматрају да је потребно да он буде председник ратног времена како би победио на изборима“, закључио је бугарски економиста.

Погледајте и:
Зграда бугарског парламента - Sputnik Србија, 1920, 17.01.2024
РЕГИОН
Бугарски политичар: Америка напушта своје партнере, иста судбина ће снаћи и Украјину
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала