Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Дачић: За интересе Србије важно да присуствује Покрету несврстаних

© Sputnik / Лола ЂорђевићМинистар спољних послова Србије Ивица Дачић
Министар спољних послова Србије Ивица Дачић - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2024
Пратите нас
Министар спољних послова Ивица Дачић, који присуствује 19. Самиту Покрета несврстаних у Уганди, рекао је да је за интересе Србије важно да буде присутна, јер и даље велики број земаља чланица није признао такозвано Косово.
Дачић је новинаре у Кампали подсетио да Србија није чланица Покрета несврстаних већ да има статус посматрача.
„То су нама углавном пријатељске земље, има више од 100 земаља које су чланице и зато је веома корисно за нас да будемо присутни и да учествујемо у њиховим активностима“, рекао је Дачић.
Наводећи да би многи данас са потцењивањем говорили о Покрету несврстаних, Дачић подсећа да је то највећа група држава после Уједињених нација и да то довољно говори о њеном значају.
„Можда нису у економском смислу водеће земље као што су неке западне земље, али у том смислу обезбеђивања политичке већине у генералној скупштини УН, то и даље кључна организација“, напоменуо је Дачић.
Он је подсетио да је Азербејџан сада пренео председавање Уганди, подсетивши да је председник Александар Вучић приликом посете председника Уганде Јоверија Мусевенија Београду рекао да ће Србија бити присутна на самиту.
Дачић ће у петак у име председника Вучића присуствовати и самиту шефова држава и влада где се очекује значајан број делегација, а поред тога шеф српске дипломатије ће имати и билатералне сусрете.
„Очекујем да ћу пренети поруку председнику Мусевенију председника Вучића“, рекао је Дачић.
Дачић је напоменуо да Србија и логистички помаже и организацији догађаја у Кампали.
Главна тема Покрета несврстаних на овогодишњем самиту јесте ситуација у Појасу Газе, односно Савет безбедности Уједињених нација који не може да донесе ниједну одуку због вета Сједињених Америчких Држава, рекао је Дачић и оценио да ће се о томе говорити и у наставку самита.
На питање Танјуга да ли је било речи о реформи Уједињених нација, Дачић каже да тема реформе начина одлучивања у УН - ко чини Савет безбедности, које земље су сталне чланице, које земље могу да уложе вето - није нова и да траје више десетина година.
„То ће бити део активности и на самиту, а да ли ће бити конкретних ефеката сумњам, због реалног стања, јер велике силе не желе да испусте ту могућност коју сада имају“, рекао је Дачић.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала