- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Како се чува и користи света водица?

© Tanjug / NEMANJA JOVANOVICУчесници пливања за Богојављенски крст. "Витешко пливање за Богојављенски крст" данас се одржало испод Београдске тврђаве на Крстовдан, а са Благословом Његове Светости Патријарха српског Господина Иринеја.
Учесници пливања за Богојављенски крст. Витешко пливање за Богојављенски крст данас се одржало испод Београдске тврђаве на Крстовдан, а са Благословом Његове Светости Патријарха српског Господина Иринеја.  - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2024
Пратите нас
На Крстовдан и Богојављење се у разним деловима света и Русије говори о тајни свете водице. Она се у црквама може узети 18. и 19. јануара, а како се чува и користи открива руски сајт „ура.ру“.

Смисао свете воде

Богојављење је један од најважнијих празника у хришћанству. Симбол овог празника је света водица која означава чишћење, обнављање и има благотворна дејства.
Света вода се узима 18. и 19. јануара, а освештење воде се одвија након литургије. Може се узети у црквама и на освештаним изворима. У црквама се вода дели након црквене службе, а око извора се окупљају ходочасници.
Није одређено колико воде може сваки верник да узме, али се препоручује да сви људи буду умерени. Најчешће сваки верник узима по један литар воде.

Како се чува света вода?

Вода се не чува у фрижидеру, већ у чистој просторији поред икона. Она своја својства може да задржи јако дуго, најчешће до следећег Богојављења.
Света вода се традиционално пије ујутро на празан стомак. Међутим, црква наводи и да се вода може користити у било које време и подвлачи да има благодатна својства.
Верници је користе за умивање и помазање болних места на телу, а неопходно је да се паралелно изговара молитва.
Света вода се не сме сипати по местима на којима се она може оскрнавити. У случају да неко жели да баци део воде она се просипа испод дрвета или у реку.
Веома је важно да се поштује света вода, као и да се правилно употребљава. Верници свету воду не виде само као физичку течност, већ као носиоца духовне чистоће.
Свештеник освећује ледену рупу у Владивостоку. - Sputnik Србија, 1920, 17.01.2024
ДРУШТВО
Народна веровања на Богојављење: Зашто се не сме чистити и плакати?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала