- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Бах је рекао ах! Чувена миса након две деценије у Београдској филхармонији

© Фото : Марко ЂоковићБеоградска филхармонија са Габријелом Фелцом
Београдска филхармонија са Габријелом Фелцом - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2024
Пратите нас
Београдска филхармонија заједно са шефом-диригентом Габријелом Фелцом извешће монументалну Бахову мису у ха-молу 19. јануара у Коларчевој задужбини.
Заједно са Чешким филхармонијским хором из Брна, Филхармонија ће извести велики вокално-инструментални подухват након готово две деценије.
„Бах је сигурно рекао 'Ах!' када је завршио рад на својој монументалној Миси у ха-молу, свестан да је створио велико дело. Оно не само да представља синтезу композиторовог стваралаштва, већ и једно од најзначајнијих вокално-инструменталних дела целокупне барокне епохе“, истичу у Филхармонији.
Репертоар који је ретко заступљен на програмима Београдске филхармоније, представља још један нови изазов за оркестар.
Поред интернационалних солиста, као што су сопран Вера Талерко, мецосопран Бет Тејлор, тенор Јулијан Хаберман и бас-баритон Зимон Робинсон, са оркестром поново наступа Чешки филхармонијски хор из Брна.
Због своје грандиозности, 100 минута музике ове Мисе, није било подесно ни за најсвечаније црквене службе, а дело је интегрално изведено први пут 1859. године, више од сто година после Бахове смрти.
За филхармонијско извођење овог ремек дела, влада велико интересовање, па ће улазнице за стајање бити у продаји сат времена уочи почетка концерта, односно од 19 сати на блгајни Коларца.
Концерт за бебе Београдске филхармоније - Sputnik Србија, 1920, 09.01.2024
КУЛТУРА
Београдска филхармонија прве концерте у новој години посвећује бебама
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала