- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров: Амерички и британски напади на Јемен представљају безакоње

© AP PhotoБорци Хути у Јемену
Борци Хути у Јемену - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2024
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе и Велика Британија погазиле су норме међународног права изводећи своје ударе на територију Јемена, то је безакоње ван оквира резолуције УН, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров на годишњој конференцији за медије.
„Наравно, САД су заједно са Енглезима прекршиле и једноставно погазиле све могуће норме међународног права, укључујући и резолуцију Савета безбедности, која је само позивала на заштиту комерцијалне пловидбе“, нагласио је Лавров.
„Нико никога није овластио да бомбардује Јемен, као што нико није овластио НАТО да бомбардује Либију 2011. године“, рекао је Лавров, одговарајући на питање како Москва оцењује дејства Сједињених Америчких Држава и њихових савезника на Блиском истоку.
Министар је упоредио „безакоње“ почињено против Јемена са дејствима западних земаља против Либије, која је „бомбардована и претворена у црну рупу“.
„Оправдавајуће изјаве које долазе из Вашингтона изгледају некако веома патетично, рекао бих“, додао је Лавров.
Покрет „Ансар Алах“ (Хути), који контролише север Јемена и већи део јеменске обале Црвеног мора, раније је упозоравао да намерава да изводи нападе на све бродове који имају везе са Израелом. Они су позвали друге земље да повуку своје посаде са таквих бродова и да им се не приближавају на мору. Низ бродарских компанија одлучио је да обустави пловидбу Црвеним морем.
Америчка војска и њени савезници извели су 12. јануара ударе на више од 60 циљева на 16 локација које користе Хути у Јемену. То је био први удар на Хуте од како је та група почела да испаљује беспилотне летелице и ракете на теретне бродове у Црвеном мору.
Амерички војни авиони Ф-16 - Sputnik Србија, 1920, 16.01.2024
СВЕТ
САД и Британија извеле нове ударе на Јемен
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала