- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров: Над Србима се на Косову иживљавају, а Русија ће увек подржавати Србију

© Tanjug / DOPISNIK KIMОпштина Северна Митровица се придружила „Асоцијацији косовских општина“
Општина Северна Митровица се придружила „Асоцијацији косовских општина“ - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2024
Пратите нас
Русија увек подржава и подржаваће став Србије. Када је о Косову реч видимо како се над Србима иживљавају, изјавио је министар спољних послова Русије на годишњој конференцији за медије.
Обавезе према Србији, конкретно у стварању Заједнице српских општина на Косову, не испуњавају се више од десет година, а Европска унија ништа не може да уради по том питању, приметио је Лавров.
„Видимо како се над Србима иживљавају, ако се говори о косовском проблему. Уз посредовање Европске уније 2013. године постигнут је договор Приштине и Београда о стварању Заједнице српских општина... Прошло је више од десет година, ништа се није променило. Наишло се на ћорсокак у примени овог споразума који је Европска унија представила као своје највеће дипломатско достигнуће, дуго се одуговлачи, а ЕУ не може ништа да учини“, приметио је руски министар.
Лавров је истакао да је албански фактор на Балкану је веома озбиљан, проблем може да ескалира.
„Европску унију треба да је стид, јер су толико звонили на сва звона 2013. године, да је, ето, цео косовски проблем решен. Није ни близу. И сада баш као и кад је реч о било ком другом питању, када треба да се испуни договорено, они повлаче ручну у корист оне стране која им је ближе у конкретном случају. А ближи су им, наравно, косовски Албанци, јер су им се они заклели на верност, желе да уђу у НАТО и прате инструкције ЕУ, ако само не експлодира албански проблем на Балкану“, објаснио је руски министар.
Осим тога, шеф руске дипломатије нагласио је да ЕУ сада мења постојеће споразуме у корист Приштине тако да „Срби на северу Косова немају никаква права, тако да та права апсолутно буду апсолутно вештачка, а стварна власт треба да остане Албанцима“.
Министар је додао да Европска унија „треба да се стиди“ због нерешеног косовског проблема, упркос споразумима из 2013. године.
Одговарајући на позив српског новинара да Лавров и амерички државни секретар Ентони Блинкен дају заједнички интервју за српски лист „Политика“, Лавров је приметио да у томе не види много смисла.
„Што се тиче интервјуа... Не видим много смисла, да будем искрен. Неће бити занимљив. Састојиће се од флоскула, познавајући Тонијеве говоре“, оценио је Лавров.
Лавров је додао да „озбиљан разговор не би требало да се води у јавности“.
„Они апсолутно нису спремни за то. Нису спремни у сваком смислу – ни политичком, ни суштинском“, закључио је министар.
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2024
РУСИЈА
Запад схватио - илузија је да се Русија може победити /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала