- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

„Светлост и тама“: Кад Кијев „скроји“ мапу света

© AP Photo / Evgeniy MaloletkaПоглед на Кијев
Поглед на Кијев - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2024
Пратите нас
Свет се поделио на блокове „светлости и таме“, изјавио је секретар Савета за националну безбедност и одбрану Украјине Алексеј Данилов, показавши мапу која дели земље на савезнике Кијева и Москве.
Како пише канадски „Глоуб енд мејл“, за који је Данилов дао интервју, у кабинету секретара Савета за националну безбедност стоји табла на којој су земље означене различитим бојама, на основу степена подршке Кијева или Москве. У чланку се наводи да је 30 земаља – „верних“ савезника Украјине (међу којима је и Канада) – обојено тамнозеленом бојом, док су светлозеленом обојене 64 земље које Кијев сматра прилично „непоузданим пријатељима“.
Девет земаља за које Кијев сматра да су потпуно на страни Русије обојене су у јарко наранџасту боју. Још 20 земаља означено је светлијом нијансом, што указује да више нагињу Москви него Кијеву. Дванаест земаља је означено плавом бојом, јер Украјина сматра да оне „играју за обе стране“.
Портал пише да је Данилов пристао да покаже мапу под условом да портал не открива информације о томе кога Украјина сматра непријатељима и ко, према Кијеву, делује по принципу „и ваш и наш“. Истовремено, он је рекао да многи савезници Украјине још увек не схватају размере текуће борбе.
„Иако демократија не реагује брзо на таму која се шири, тама преузима све више територија... Има их много, то није само Русија“, нагласио је Данилов.
Русија је покренула специјалну војну операцију у Украјини 24. фебруара 2022. године. Руски председник Владимир Путин рекао је да је циљ „заштита људи који су већ осам година били изложени злостављању и геноциду од стране кијевског режима“. Како је истакао, специјална операција је била изнуђена мера и Русији „није остављена шанса да поступи другачије“. Путин је додао да је Русија 30 година покушавала да се договори са НАТО-ом о принципима безбедности у Европи, али је, као одговор на то, била суочена или са циничном обманом и лажима, или са покушајима притисака и уцена. За то време Алијанса се стално шири и приближава границама Русије, упркос протестима Москве.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала