- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

НАТО признаје: Спремни смо за рат са Русијом – али не и наш народ

© AP Photo / Mindaugas KulbisНАТО трупе
НАТО трупе - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2024
Пратите нас
Шеф војног комитета НАТО, адмирал Роб Бауер признао је да су нови одбрамбени планови Алијансе направљени првенствено за случај да дође до сукоба са Русијом. Он је истовремено „приговорио“ становништву западних земаља јер не жели да се укључи у одбрану.
„У нашим одбрамбеним плановима, у нашој стратегији описујемо две главне претње Алијанси – то су Русија и терористичке групе. Русију сматрамо претњом НАТО. Управо томе су и посвећени наши одбрамбени планови. Ми смо одбрамбена Алијанса и требало би да будемо спремни за то и спремни смо“, рекао је Бауер.
Како је додао, војска ради много на осигуравању одбрамбене способности земаља НАТО, али је време да и цивилно становништво и индустријски сектор постану свесни своје улоге у томе.
„У протеклих годину дана војска је много тога урадила по питању одбране, али наша друштва нису схватила да у случају рата не треба да делује само војска, него да ће у то бити укључено целокупно друштво, хтели ми то или не“, казао је Бауер.

Такође је напоменуо да је НАТО формирао нове тактичке групе, планира да одржи војне вежбе, без преседана по обиму, али да треба разговарати и о индустријској бази. По речима адмирала, и „друштво треба да буде свесно да је део решења“.

Бауер се осврнуо на изјаву команданта Оружаних снага Шведске Микаела Будена који је рекао да је у блиској будућности могућ војни сукоб. Након његових речи у тој земљи је нагло порасла потражња за робом која је неопходна у ванредним ситуацијама.
Адмирал је подржао изјаву шведског колеге, рекавши да је „позитивно“ то што становништво жели да се опскрби неопходним стварима у случају нужде.

„Треба да схватимо да није све предвидљиво у наредним годинама. Сада живимо у мирнодопском времену. Зато припремамо планове, спремамо се за сукоб са Русијом или терористичким групама. Ако нас они нападну, ми ћемо бити спремни, иако сами не тежимо конфликту“, тврди Бауер.

Раније је лист „Билд“, позивајући се на неки „тајни документ“ немачке војске, објавио „план“ како би Русија, према претпоставци аутора, могла да нападне источно крило НАТО. Портпарол Кремља Дмитриј Песков оптужио је немачки таблоид да шири лажне вести.
Нови одбрамбени планови НАТО усвојени су на последњем самиту Алијансе који је одржан у лето прошле године у Вилњусу.
Погледајте још:
У Пољској се распоређује батаљон НАТО-а  - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2024
СВЕТ
Ускоро почињу највеће војне вежбе НАТО у последњој деценији - за обуздавање Русије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала