- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Пољски посланик изгубио имунитет након што је противпожарним апаратом угасио свеће на менори

CC0 / Unsplash/ Anne Nygård / Менора
Менора - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2024
Пратите нас
Пољски парламент је посланику крајње деснице Гжегожу Брауну одузео посланички имунитет од кривичног гоњења, након што је он прошлог месеца апаратом за гашење пожара угасио свеће на менори, празничном свећњаку на прослави јеврејског празника Хануке у згради парламента и напао жену која је покушала да га спречи.
За одузимање посланичког имунитета Брауну гласали су посланици свих странака, осим његове ултранационалистичке партије Конфедерације, преноси АП.
„Нема разлога да га штитимо имунитетом... Знамо шта је урадио и то није било прихватљиво“, рекла је Агњешка Помаска, посланица из Грађанске коалиције.
Укидање Брауновог посланичког имунитета значи да би он сада могао да се суочи и са кривичним пријавама.
Тужиоци су најавили да планирају да поднесу неколико оптужби против Брауна, укључујући уништавање имовине, вређање предмета верског обожавања и повреду телесног интегритета.
Након што је угасио свеће, 12. децембра, Браун је Хануку описао као „сатански“ празник и рекао да у парламент враћа „нормалност“, док је касније изјавио да „треба да се стиде они који учествују у делима сатанског обожавања“.
У то време, председник парламента Шимон Холовнија назвао је његове поступке „одвратним“ и рекао да „неће бити толеранције према антисемитизму“.
Политичар крајње деснице постао је познат у прошлости због скандала, укључујући бацање јелке украшене бојама ЕУ и Украјине у канту за отпатке, и оштећење микрофона током говора историчара холокауста.
Тужиоци желе да га терете и за друге инциденте који су се догодили 2022. и 2023. године.
Погледајте и:
Рабин пали свеће на менори у пољском парламенту у Варшави - Sputnik Србија, 1920, 12.12.2023
СВЕТ
Хаос у пољском парламенту: Посланик угасио менору у ходнику Сејма /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала