- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Амерички економиста: Политика САД у Украјини и Азији је једнако опасна

© Tanjug / AP Photo/Chiang Ying-yingЗастава Тајвана
Застава Тајвана - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2024
Пратите нас
Модерна политика Сједињених Америчких Држава у Азијско-пацифичком региону једнако је опасна као и њихова политика у Украјини која је довела до отвореног сукоба, изјавио је научној конференцији у Бангкоку професор Колумбијског универзитета у Њујорку, амерички економиста Џефри Сакс.

„Напетости између САД и Кине, можда је боље рећи антагонизам САД према Кини је веома реалан, опасан и са много грешака. У случају да он ескалира онда ће очигледно место, на коме ће се то догодити, бити Тајван“, рекао је Сакс одговарајући на питање Спутњика о опасности геополитичке конфронтације држава за Азијско-пацифички регион и Асоцијације држава Југоисточне Азије (АСЕАН).

Сакс је позвао да се погледа шта се догодило у Украјини. Навео је да су Сједињене Америчке Државе инсистирале на једној политичкој линији, у овом случају на ширењу НАТО-а и додао да су они то радили упркос руским интересима и забринутости Москве. Истакао је да је то на крају довело до отвореног конфликта.

„И данас САД настављају да подстичу снабдевање Тајвана оружјем упркос најозбиљнијим приговорима Народне Републике Кине. У случају да САД наставе да инсистирају на овој политичкој линији, то ће бити изузетно опасно“, наставио је он.

Истакао је да у случају да лидери на Тајвану имају здрав разум онда ће се они понашати уздржано како би избегли конфликт попут оног у Украјини, где су слушали САД како говоре: „Не брините се, ми ћемо вам чувати леђа“.
Додао је да је то била велика грешка.
Сакс сматра да су ризици за Азијско-пацифички регион веома реални због тренутне америчке политике. Истакао је да они нису неизбежни и да се апсолутно могу спречити ако постоји равнотежа, а посебно узајамно поштовање.
„САД и Кина су 1982. године издале заједничко саопштење у коме су САД јасно изјавиле: 'Ми немамо план да дугорочно наоружавамо Тајван’. То је било пре 42 године. Сједињене Америчке Државе би требало да прочитају обавезе које су преузеле и да поштују оно што су тада рекле“, закључио је Сакс.
Сакс је у престоници Тајланда учествовао на научној конференцији посвећеној зеленој агенди Асоцијације држава Југоисточне Азије (АСЕАН).
Погледајте и:
Тенк Т-72 оружаних снага ДНР у Доњецкој области - Sputnik Србија, 1920, 30.12.2023
СВЕТ
Амерички економиста: Украјински конфликт – срамота за Бајдена
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала