- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Балтичке земље граде „одбрамбену линију“ на граници са Русијом

© Sputnik / Александр Полегенько / Уђи у базу фотографијаЖичани зид на граници Украјине и Русије
Жичани зид на граници Украјине и Русије - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2024
Пратите нас
Естонија, Летонија и Литванија постигле су договор о стварању „одбрамбене линије“ на граници са Русијом, саопштило је Министарство одбране Естоније.
„Министри одбране три земље данас су у Риги потписали споразум према којем ће се у наредним годинама на границама Естоније, Летоније и Литваније појавити одбрамбена зона коју ће чинити различити одбрамбени објекти. Циљ је обуздавање и, у случају потребе, заштита од војне претње“, саопштила је прес-служба Министарства одбране Естоније.
По речима министра одбране те земље Хано Певкура, пројекат стварања балтичке одбрамбене зоне пажљиво је осмишљен и „неопходан је због безбедносне ситуације“.
Како је истакао, концепт изградње одбрамбених објеката заснива се на споразуму који је постигнут на самиту НАТО у Мадриду.
По речима Певкура, у мирнодопско време у одбрамбеној зони неће се постављати ни експлозив, бодљикава жица, нити друге баријере. Биће формирана мрежа „тачака за подршку“. Све активности ће се одвијати у сарадњи и договору са месним заједницама и власницима земљишта.
Истовремено, лист „Постимес“ пише да ће Естонија на источној граници изградити око 600 бункера за одбрану због наводне могуће претње из Русије.
Бункери су потребни да би се у случају потребе заштитила територија Естоније, истиче лист, позивајући се на саветника вицеканцелара Министарства одбране земље Кајда Тијтуса.
„Русија је била и остаће највећа претња по безбедност Естоније“, тврди он.
Како је прецизирано, тачан број бункера биће одређен током радова.
Москва је више пута истицала да не представља претњу ниједној од земаља НАТО, али да неће игнорисати акције које су потенцијално опасне по њене интересе. Такође је поручила да је и даље отворена за дијалог, али на равноправној основи.
Погледајте још:
Авиони Ф-16 Балтичке ваздушне полиције - Sputnik Србија, 1920, 13.12.2023
Специјална операција у Украјини
Русија упозорила Пољску, Румунију и Словачку: Ако са ваших аеродрома полете Ф-16...
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала