- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кремљ: Велики број земаља жели у БРИКС

© Sputnik / Григорий Сысоев / Уђи у базу фотографијаБРИКС
БРИКС  - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2024
Пратите нас
Број земаља које желе да сарађују са групом БРИКС прилично је велики – многе државе сматрају да чланство у том блоку одговара њиховим интересима, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

„Прилично је велики број оних који желе да се повежу са БРИКС. Драго нам је да је тако. То значи да многе земље сматрају да пут ка чланству у БРИКС одговара њиховим националним интересима“, рекао је Песков.

Коментаришући одлуку Аргентине да одбије позив блока да се придружи, портпарол Кремља је истакао да Москва жали због тога, али да поштује сваку одлуку Буенос Ајреса.
„Наравно, то изазива жаљење, али то је суверено право Аргентине и ми поштујемо сваку одлуку Буенос Ајреса. Аргентинци су изабрали своје руководство, а оно сматра да им сада не одговара да учествују у овом формату“, оценио је Песков.
Такође се осврнуо на писања медија о томе да Саудијска Арабија наводно још није донела коначну одлуку поводом чланства у БРИКС.
„Полазимо од тога да је Саудијска Арабија фокусирана на чланство у блоку. Тренутно немамо друге информације“, објаснио је он.
Како је додао, Москва наставља контакте са Ријадом.
„О тој теми је разговарано, између осталог, и током недавне посете председника Путина Ријаду“, подсетио је Песков.
Група БРИКС је од свог оснивања 2006. године прошла два таласа ширења. Првобитној постави, која је укључивала Бразил, Русију, Индију и Кину, придружила се Јужноафричка Република 2011. године. У августу 2023. још шест земаља (Египат, Иран, Уједињени Арапски Емирати, Саудијска Арабија, Етиопија и Аргентина) позвано је да се придружи блоку, али је Аргентина крајем децембра одбила да се придружи. Од 1. јануара у БРИКС председава Русија.
Погледајте још:
Лого БРИКС-а на Самиту у Јоханесбургу - Sputnik Србија, 1920, 15.01.2024
РУСИЈА
Француски медији: Афричке земље у БРИКС-у траже заштиту од политике санкција САД
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала