- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Министар одбране Словачке: Украјини смо дали „мигове“, али новац нисмо добили од ЕУ

© Фото : U.S. Air Force/Greg SteeleСловачка војска
Словачка војска  - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2024
Пратите нас
Словачка није добила новац за ловце МиГ-29 које је предала Украјини, изјавио је министар одбране Словачке Роберт Калињак листу „Стандард“.

„Прошла влада је допринела томе да смо остали без сопствене ПВО, без ратне авијације и на крају, немамо ни тих обећаних 700 милиона евра за авионе МиГ које је Влада предала Украјини“, рекао је он.

Према његовим речима, Европска унија је потврдила да Словачка у 2024. години неће ништа добити за авионе МиГ-29.
„Сумњам да ћемо нешто добити у будућности. Не знамо, а ако и добијемо то неће бити она сума која нам је обећана, како је о томе говорио бивши министар одбране Јарослав Нађ. Он је причао о 700 милиона евра за МиГ-ове које ћемо у виду компензације добити од ЕУ и САД“, истакао је словачки министар одбране.
Бивши министар одбране Словачке Јарослав Нађ је у марту 2023. године објавио да ће компензација за 13 ловаца МиГ-29 и део противваздухопловних система „куб“, који су предати Украјини, износити око 660 милиона евра у виду америчких хеликоптера и око 250 милиона евра у готовини из Европског фонда.
У септембру 2023. године је Министарство одбране Словачке саопштило да је Словачкој већ додељено 82 милиона евра из Европског фонда, за помоћ која је раније дата Украјини, као и да ће земља ускоро добити још 5,5 милиона евра, након чега ће моћи да се разговара и о плаћању авиона МиГ-29. Укупна вредност војне помоћи која је предата Украјини се процењује на 673 милиона евра.
Словачка је у априлу 2022. године Украјини предала систем противваздухопловне одбране С-300, а у априлу 2023. године и ловце МиГ-29.
Погледајте и:
Украјинска војска - Sputnik Србија, 1920, 22.12.2023
Специјална операција у Украјини
Словачка: Нема тог оружја којим Украјина може да победи Русију
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала