- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва: Погибија француских плаћеника на савести Париза

© Sputnik / Maksim Blinov / Уђи у базу фотографијаМосква
Москва - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2024
Пратите нас
Амбасадор Француске у Москви Пјер Леви позван је на разговор у Министарство спољних послова Русије и том приликом му је саопштено да је погибија француских плаћеника у Харкову на савести званичног Париза, саопштио је руски спољнополитички ресор.
Како је прецизирано, француском дипломати су предочене чињенице о све већој умешаности Париза у сукоб око Украјине.
Москва је подсетила да је руска војска извела напад на привремену базу страних плаћеника у Харкову, када је ликвидирана група француских плаћеника. Око 60 милитаната је погинуло, док је 20 рањено. Већина њих били су француски држављани.
„Амбасадору је саопштено да смрт његових сународника лежи на савести званичног Париза који гледа кроз прсте механизмима за регрутовање у земљи помоћу којих се скупљају плаћеници за учешће у борбеним дејствима на страни кијевског режима. 'Рат преко посредника' који води Запад, укључујући Француску, као и константно повећање испорука наоружања и војне технике режиму Владимира Зеленског у супротности су са изјавама о важности успостављања мира, провоцирају ескалацију борбених дејстава, доводе до бројних жртава међу цивилима и претварају је у саучесника војних злочина кијевског режима“, поручује руска страна.
Москва се нада да ће француска јавност постати свесна одговорности за страдање људи у Украјини.
„Надамо се да ће до шире француске јавности коначно стићи истините информације о стварним размерама умешаности Француске у сукоб и да ће постати свесни одговорности за смрт и страдање све већег броја људи коју ће морати да поделе са својим властима“, наводи се у саопштењу руског Министарства спољних послова.
Министарство одбране Русије саопштило је 17. јануара да су руске Оружане снаге, прецизним ударом, уништиле привремену базу страних плаћеника у Харкову од којих су већина били Французи. Убијено је више од 60 милитаната. Париз је након тога саопштио да „нема плаћеника ни у Украјини ни било где другде“.
Погледајте још:
Паљба из топа 2А3б Хијацинт Б калибра 152 милиметара у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2024
РУСИЈА
Жртве пропаганде и окорели криминалци: Ко су плаћеници који ратују на страни Кијева
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала