- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Трамп тражи од Врховног суда да поништи његову дисквалификацију у Колораду

© AP Photo / Charles KrupaБивши амерички председник Доналд Трамп
Бивши амерички председник Доналд Трамп - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2024
Пратите нас
Бивши амерички председник Доналд Трамп затражио је данас од Врховног суда САД да поништи одлуку Врховног суда у Колораду којом је дисквалификован са унутарстраначких избора у тој савезној држави.
„Врховни суд Колорада донео је одлуку да председник Доналд Џеј Трамп не може да обавља функцију председника јер је 'учествовао у побуни' против Устава Сједињених Држава и да је то учинио након полагања заклетве у којој је рекао да ће поштовати устав. Поставља се питање: да ли је Врховни суд Колорада погрешио када је наредио да се председник Трамп искључи са председничких предизборних избора 2024“, упитали су Трампови адвокати у поднеску Врховном суду САД.
Додају да се у више од 30 савезних држава улажу напори да се Трамп уклони са гласачких листића за унутастраначке и председничке изборе „на основу сличних разлога“.
„Темељни принцип наше представничке демократије да народ треба да изабере кога жели“, наводи се у поднеску.
Трампови адвокати истичу да Врховни суд САД треба да „брзо и одлучно оконча покушаје дисквалификације“ бившег председника са избора и додају да би, у супротном, могло да дође до „хаоса“ у Сједињеним Државама.
Трамп је крајем децембра и почетком јануара, одлукама Врховних судова тих држава, уклоњен са бирачких листића у Колораду и Мејну на основу клаузуле из 14. амандмана америчког Устава, због његове наводне улоге у нападу на Капитол 6. јануара 2021. године.
Тим амандманом је забрањено обављање јавне функције онима који су „учествовали у побуни“.
Трамп и његов тим, са друге стране, одбацују наводе да је бивши председник учествовао у побуни.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала