- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Амерички војни аналитичар: Ни „јато“ Ф-16 неће помоћи Украјини да сломи руску војску

© AP Photo / Aijaz RahiАмерички ловац Ф-16
Амерички ловац Ф-16 - Sputnik Србија, 1920, 20.01.2024
Пратите нас
Западне земље одлажу и тешко да ће послати Кијеву борбене авионе Ф-16, јер не верују у успех Украјине у конфронтацији против Русије, а такође не желе да узалуд троше војне ресурсе, изјавио је у интервјуу Спутњику Скот Ритер, бивши обавештајац америчког маринског корпуса и војни аналитичар.
„Тешко да ће слање Ф-16 Украјини бити изненађење за Русе, и мало је извесно да неће моћи да се изборе са тим. Потпуно супротно. Сигуран сам да Русија већ има решње за то. Сматрам да и Запад зна да ће Москва решити то питање. То је из разлога што су Данска и Холандија недавно одложиле испоруку Ф-16 за шест месеци“, оценио је Ритер.
Он је такође додао да је тај рок одређен зато што, према његовом мишљењу, ако се рат и не заврши до тада, његов исход ће бити коначно јасан.
„Последња ствар која је Западу потребна је да испоручи Ф-16 и види како их руске снаге обарају тек што авиони полете, или да их униште већ директно на аеродромима“, истакао је бивши обавештајац.
Ритер је нагласио да ако Украјина и добије ове борбене авионе, то ће бити у ограниченој количини која не може да промени ситуацију на фронту.
„Западне земље могу да пошаљу Кијеву један-два авиона Ф-16 како би Украјинци могли да их подигну у вазду, фотографишу и затим свима објаве да имају Ф-16. Али, идеја да јато ових борбених авиона може да помогне Украјинцима да сломе руску војску је једноставно апсурдна“, закључио је он.
Холандија и Данска прве су одобриле слање Украјини Ф-16.
Претходно је лист „Берлингске“ писао да ће Данска испоручити Украјини ловце Ф-16 шест месеци касније него што је планирано. Касније је саветник команде Ваздухопловства Оружаних снага Украјине Јуриј Игнат изразио сумњу у кашњење у испорукама.
У децембру је „Вашингтон пост“, позивајући се на неименованог америчког званичника, писао да предаја ловаца Ф-16 неће обезбедити украјинским Оружаним снагама жељену предност у ваздуху, пошто су руски системи противваздушне одбране веома ефикасни.
Погледајте и:
Амерички ловац Ф-16 - Sputnik Србија, 1920, 14.01.2024
Специјална операција у Украјини
Украјина: Биће тешко одржавати ловце Ф-16
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала