- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Хиљаде немачких фармера на улицама Берлина, талас протеста запљуснуо и Француску /видео/

© AFP 2023 / JENS SCHLUETERПротест пољопривредника у Немачкој
Протест пољопривредника у Немачкој  - Sputnik Србија, 1920, 20.01.2024
Пратите нас
Око 10.000 немачких пољопривредника изашло је данас на улице Берлина у знак протеста против плана владе да укине пореске олакшице за набавку дизела који се користи у пољопривреди. Талас протеста запљуснуо је и Француску, где француски фармери, по угледу на немачке колеге, блокирају путеве, посебно код француског града Тулуза.
Демонстранти, незадовољни политиком Владе Француске, траже састанак са премијером Габријелом Аталом. Француски председник Емануел Макрон страхује од спонтаног раста протестног покрета пољопривредника и појаве нових „жутих прслука“, преноси европска штампа позивајући се на изворе.
С друге стране, у Немчкој окупљени носе транспаренте на којима пише "Зауставимо неправду и глад - ојачајмо права пољопривредника широм света", преноси Берлинер Моргенпост.
Пољопривредници узвикују "Доброј храни потребна је будућност - за сеоску и органску пољопривреду, без ГМО!" и "Уморни смо од агроиндустријског комплекса".
У Нацрту закона о финансирању буџета налази се, између осталог и спорно смањење субвенција за дизел за пољопривреднике, које постоји већ 70 година, али и веће таксе за ваздушни саобраћај и строже санкције у области социјалне помоћи за незапослене.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала