- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Сат откуцава: Неизвесна судбина мисије – проблем на јапанској свемирској летелици на Месецу

© AP Photo / JAXAЈапанска мисија на Месец
Јапанска мисија на Месец - Sputnik Србија, 1920, 20.01.2024
Пратите нас
Јапанска свемирска летелица опремљена технологијом за прецизну навигацију успешно је слетела на Месец, али је судбина њене мисије неизвесна због проблема са системом за производњу соларне енергије, саопштила је Јапанска свемирска агенција ЈАXА.
Јапански паметни лендер за истраживање Месеца (СЛИМ) слетео је у петак на Земљин сателит, чиме је Јапан постао пета земља којој је то успело после бившег Совјетског Савеза, САД, Кине и Индије.
Високи званичник ЈАXА Хитоши Кунинака рекао је на конференцији за новинаре да је лендер успео да изврши меко слетање, али да систем соларне енергије лендера није радио и да његова батерија може да траје само неколико сати, преноси агенција Кјодо.
Званичници ЈАXА рекли су да сумњају да уграђени систем за производњу електричне енергије није био правилно окренут према Сунцу и да би могао да почне да функционише када се услови сунчеве светлости промене.
Председник ЈАXА Хироши Јамакава изјавио је да ће тој агенцији бити потребно месец дана да анализира слетање и шта се тачно десило са летелицом када је стигла на површину Месеца.
СЛИМ је лака свемирска летелица величине путничког возила и користи технологију "прецизног слетања", која обећава далеко већу контролу од било ког претходног слетања на Месец.
Док је већина претходних летелица користила зоне за слетање широке око 10 километара, зона за слетање СЛИМ-а је само око 100 метара, што је резултат две деценије рада на прецизној технологији Јапанске агенције за истраживање свемира, наводи АП.
Главни циљ јапанске мисије је тестирање нове технологије слетања која би омогућила мисијама на Месец да слете "тамо где желе, а не тамо где је лако слетети", саопштила је ЈАXА.
Како је наведено, летелица ће тражити трагове о пореклу Месеца, а између осталог, вршиће анализу минерала специјалном камером.
Погледајте и:
Јапан, слетање на Месец - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2024
ДРУШТВО
Јапански лендер слетео на Месец
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала