- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додик: Спознаја странаца о рудним богатствима Српске направила еуфорију у вези са имовином

© Sputnik / Лола ЂорђевићМилорад Додик
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 21.01.2024
Пратите нас
Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је процењена вредност рудних богатстава РС, на основу досадашњих сазнања, 15 милијарди евра. Он је истакао да је спознаја странаца да Српска располаже значајним количинама магнезијума, минерала од којих се прави борна киселина, литијума, па чак и злата, направила еуфорију у вези са имовином.
Додик је указао да постоје многе опструкције када је реч о истраживању рудних богатстава Српске, пренела је Срна.
Он је новинарима у Бањалуци рекао да су напади на имовину Српске прво почели са федералних медија, а сада се дошло у позицију да они не скривају намеру да том имовином овладају.
"На основу досадашњих истраживања, процењена комерцијална вредност рудног богатства у овом тренутку износи 15 милијарди евра. Ми морамо да нађемо партнере и да идемо у тај развој. Српска сигурно има потенцијал. Морамо се много више усмерити на истраживања у различитим областима како бисмо знали чиме додатно располажемо", рекао је Додик.
Он је указао да је Програм јавних инвестиција који је усвојила Влада Српске базиран на реалним могућностима и оквирима.
"Да није било застоја из Федерације БиХ, до сада би вероватно били завршени Хидроелектрана 'Бук Бијела' и систем електрана на Дрини. Они су то пре три године почели да опструишу без иједног формално-правног уставног разлога", рекао је Додик.
Он је нагласио је да су из ФБиХ "зауставили све што могу да зауставе", између осталог и гасовод.
"Да данас имамо у Бањалуци гасовод, били би Мека за инвестиције. Гас је као енергент једна од најважнијих ствари, уз струју", рекао је Додик и додао да ће електрична енергија тек постати важна и да Српска ту има одличне претпоставке.
Он је истакао да ће потребе за производњом струје на овом простору, региону и у свету морати да се повећају најмање два до три пута како би се, између осталог, пратио развој аутомобилске индустрије.
"Очекује се да на овим просторима у наредних 10-15 година 80 одсто аутомобила буду електрични", рекао је Додик.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала