- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Мали: Експо ће бити највеће градилиште у овом делу Европе

© Tanjug / TARA RADOVANOVIЖМинистар финансија Синиша Мали током обиласка припремних радова на локацији у Сурчину на којој ће бити изграђен комплекс за Експо 2027.
Министар финансија Синиша Мали током обиласка припремних радова на локацији у Сурчину на којој ће бити изграђен комплекс за Експо 2027. - Sputnik Србија, 1920, 21.01.2024
Пратите нас
Министар финансија Синиша Мали поручио је данас, приликом обиласка припремних радова на локацији у Сурчину на којој ће бити изграђен комплекс за Експо 2027, да ће тај простор постати највеће градилиште у овом делу Европе.
"Овај део Београда, уз Макишко поље где се гради прва линија метроа, постаће највеће градилиште у овом делу Европе. Некада је то био Београд на води који се полако завршава", рекао је Мали новинарима приликом представљања плана изградње комплекса у Сурчину.
Он је истакао да до децембра 2026. године морају бити предати кључеви павиљона свим земљама учесницима манифестације Експо.
"То значи да за мање од три године морамо све да изградимо и инфраструктурно обезбедимо", нагласио је министар.
Он је подсетио да је изградња комплекса на 250 хектара започета у јулу 2023. године.
„У току су радови на изградњи линијске инфраструктуре за потребе развоја комплекса у оквиру кога ће, поред сајамског простора, бити изграђен и Национални стадион, резиденцијални комплекси и акватик центар“, навео је министар Мали.
Он је нагасио да ће укупна површина изложбених објеката износити 230.000 метара квадратних.
Мали је рекао је да ће Национални стадион бити право ремек дело и да ће се за то постарати познати архитекта Марк Фенвик.
"Око стадиона ће бити паркинг места за 9.000 аутомобила. Постоји огромна жеља да се настави са развијањем садржаја на овој локацији. Доста је идеја, а једна је изградња стазе за мото трке", истиче Мали.
Он очекује и иницијативу домаћих приватних фирми око укључивања у пројекат и наводи да је у резиденцијалном комплексу планирана изградња 160.000 квадратних метара станова.
Међународна специјализована изложба Експо биће одржана у Београду од 15. маја до 15. августа 2027. године.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала