Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Министарство културе тражи међународну реакцију због заузимања цркве на Косову и Метохији

© Sputnik / Лола ЂорђевићПравославни крст
Православни крст - Sputnik Србија, 1920, 21.01.2024
Пратите нас
Министарство културе Србије позвало је данас међународне организације и институције да реагују на информације о заузимању око 50 ари земљишта на којем се налазе темељи манастира и Цркве Богородице Хвостанске из шестог века у општини Исток на Косову и Метохији, како би се заштитила основна људска права Срба и културна и верска баштина у покрајини.
Министарство у саопштењу оцењује да "и ова кампања јасно показује да привремене институције у Приштини настављају насиље над српским сакралним духовним наслеђем у циљу застрашивања и прогона, као и присвајања културне баштине у склопу пројекта лажне државе".
"О лицемерју отимања српског културног наслеђа грубим фалсификатима под маском његове заштите посебно јасно сведоче чињенице да се ово дешава управо на подручју где се налазе српски повратници, избегли од албанског погрома, и то у време духовних празника. Тако је насиље срачунато да постигне најјачи ефекат нечовечности и скрнављења", истиче се у саопштењу.
Из Министарства наводе да је овај образац, на жалост, добро познат јер је често коришћен у насиљу над наслеђем и правима српског народа.
"Све ово би морало да буде још видљивије и да захтева реакцију међународне заједнице, имајући у виду безочне претензије Приштине да се бруталним насиљем над српским културним наслеђем препоручи за чланство у међународним организацијама и то управо оним који брину о наслеђу од универзалне вредности, какво је управо огромно и изванредно вредно српско сакрално наслеђе на Косову и Метохији", поручили су из Министарства.
У саопштењу се оцењује да је скрнављење свега што је српско увек имало исти циљ, да "сејањем страха уклони и српски народ и трагове његовог постојања са простора Косова и Метохије, колевке његове државности и културе".
Доказ за то, додаје се, је и често скрнављење православних гробаља, као посебно брутална демонстрација мржње и антицивилизацијских порива.
© Tanjug / Филип КраинчанићСаборна црква Богородица Љевишка у Призрену
Саборна црква Богородица Љевишка у Призрену - Sputnik Србија, 1920, 21.01.2024
Саборна црква Богородица Љевишка у Призрену
"Министарство културе поново апелује на све међународне организације и институције да коначно реагују на политику мржње и насиља у оквиру свог мандата и својих надлежности како би се заштитила основна људска права Срба и културна и верска баштина на Косову и Метохији", стоји у саопштењу.
Из Министарства подсећају да је само током погрома уништено 35 цркава и манастира, од којих је 19 споменика културе прве категорије, као и 16 православних цркава које нису категорисане.
Истовремено, уништено је и украдено око 10.000 вредних фресака, икона, путира и многих других црквених реликвија, као и књиге крштених, венчаних и умрлих, које сведоче о вековном трајању Срба на Косову и Метохији, а запаљена су и оскрнављена бројна српска гробља.
Подсећају да су због континуиране угрожености српски манастири Грачаница, Високи Дечани, Пећка Патријаршија и црква Богородице Љевишке 2006. године уписани на Листу светске баштине у опасности.
Темељи српског манастира Богородице Хвостанске у месту Студеница, у општини Исток, ограђени су, а на табли је на албанском језику написано да је реч о базилици.
Према извештајима медија, на том локалитету ангажована је тешка механизација.
Анкета
Да ли ће Запад реаговати на албанске ударе на српске светиње на КиМ?
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала