- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Неуспех у најави: Швајцарска намерава да организује мировни самит о Украјини — без Русије

© Sputnik / Алексей Филиппов / Уђи у базу фотографијаФедерални дворац (Парламент) у Берну
Федерални дворац (Парламент) у Берну - Sputnik Србија, 1920, 21.01.2024
Пратите нас
Швајцарска планира да одржи мировну конференцију о Украјини 2024. године, изјавила је председница те земље Виола Амхерд у интервјуу листу „Швајц ам Вохененде“.
"Циљ је да овај самит одржимо што је пре могуће. Он свакако мора да се одржи ове године", рекла је она, а преноси Блик.
Амхерд је напоменула да је мало вероватно да ће Русија присуствовати самиту, али ће Швајцарска, како је рекла, покушати да разговара „са свима осталима“. Председница је додала да се учешће широког спектра држава на конференцији, укључујући и земље глобалног југа, може назвати успехом, али је упозорила да не треба много очекивати од састанка.
„Не можемо очекивати да ће након нашег самита бити спреман мировни план.... Ако нам он помогне да покренемо мировни процес, то би значило да смо већ постигли много“, закључила је Амхерд.
Потпредседник Савета Федерације Русије Константин Косачов сматра да на мировној конференцији о украјинској ситуацији треба да се изнесу све тачке гледишта о сукобу.
„Ако говоримо о могућности одржавања – било у Швајцарској или било где другде – мировне конференције о украјинској ситуацији, онда ће, по мом мишљењу, то имати смисла само ако све тачке гледишта о сукобу буду подједнако заступљене, њиховог поштеног разматрања, заснованог на одсуству пристрасности учесника. Сви претходни покушаји да се овакве конференције окупе око такозване „формуле мира“ Зеленског били су неефикасни и пропали су управо зато што нису испуњавали наведене критеријуме“, рекао је политичар Спутњику.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала