- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Зашто је за Европу важно да Украјина буде трајно неутрална /видео/

© AP Photo / Daniel ColeКијев
Кијев - Sputnik Србија, 1920, 21.01.2024
Пратите нас
Запад мора да прихвати да је учинио много погрешних корака и да сада због својих интереса треба да изврши неопходне корекције али и да уважи да Украјина не може да буде члан ни Европске уније ни НАТО, већ трајно неутрална земља. Тек тада може да се говори о миру на тлу Европе, оцењује дипломата Владислав Јовановић.
Темељ контролисаног мира у свету више не постоји, а оно што је чинило тај темељ био је двополни свет, као гарант равнотеже, каже наш саговорник објашњавајући како је свет доспео у данашњу, опасну ситуацију.
Јовановић подсећа да је и у време биполарног света било локалних сукоба и антиколонијалних ратова али је тадашњи двополни, уређени поредак спречавао да се они изроде у нешто озбиљније.
Чак и онда када је изгледало да ће то да склизне у неконтролисани развој, као што је била Кубанска криза 1960. године и тада је, истиче он, то превазиђено релативно лако, јер се изнад глава свих појавио “анђео чувар,” нуклеарно одвраћање које је опоменуло све људе да морају да решавају своје проблеме другим средствима.
„Онда је наступио период хегемоније Сједињених Држава, као једине велике силе која је пропустила своју шансу и уместо да поведе свет добрим примерима и да у том кретању олакша и решавање заосталих локалних проблема и затегнутости, она је злоупотребила своју моћ и премоћ и почела да се понаша империјално, не либећи се да употребљава и силу. Међутим, свему дође крај па и томе - та хегемона моћ империјалне силе све више се доводи у питање. Појавила се потреба да се други центри моћи што пре учврсте и амфирмишу, овог пута брже него у другим деловима историје које ми памтимо. То је најбрже оспоравање премоћи једне силе од стране укупног развоја у свету,” констатује некадашњи шеф југословенске дипломатије.

Нерешена ситуација идеална за појаву нових сукоба

Сада имамо нерешену ситуацију где је оспорен однос снага али није формиран нови у којој сви имају шансу да добију и сви могу да изгубе. Јовановић каже да је то идеална ситуација да многи раније залеђени или примирени сукоби одједном оживе. Многи осећају, додаје, да сада имају већи простор и слободу да могу да покушају да наметну своје решење или да оспоре неко друго.
„Због тога се на светској сцени појављују чировита стања, негде добијају облике правог рата као што се десило у Украјини или на Блиском истоку. Други су, пак, у фази лавирања или једностраних потеза као што су државни удари у афричким земљама, а трећи су у директном оспоравању премоћи једине велике силе од стране новоформираних центара моћи који су смогли мудрост и снагу да се удруже како би са својим организацијама постали пример. Ако су они постали привлачни за највеће, онда је досадашњи центар света на губитку, јер управо од њега одлазе и прелазе на другу страну,“ објашњава наш саговорник.
Он каже да је управо то разлог због чега једина преостала велика сила постаје све узнемиренија, јер зна да јој се тло измиче испод ногу али није спремна то да прихвати већ жели да се томе одупре свим средствима па чак и оним противправним.

Дилетантска процена Америке

Тај такозвани империјални свет се, према мишљењу некадашњег амбасадора СРЈ у УН, скупио и та његова борбеност и одлучност да се супротстави променама у свету добија сада већ конкретан резултат - да се група земаља око Америке све више изолује од остатка света.
То је је улило храброст многим земљама да се усуде да формулишу сопствено право на државност, сувереност, независност или на организовање са другима. На те потезе, каже Јовановић, утиче и чињеница да су велике силе заузете другим важним питањима нарочито односима између себе и спречавањем других да повећају обим потенцијалне интересне сфере на коју оне полажу право.
„Украјинска криза је створена због потребе Америке да сузбије утицај, моћ и егзистенцију супарника који је за њих Русија већ неколико стотина година. Веома дилетантски су проценили да би таквом провокацијом Русије са Украјином пред самим њеним вратима Москву ставили у немогућу ситуацију. Повели су према њој тотални економски рат ван Уједињених нација и проценили да ће моћи да је победе јуришом. Газећи договоре и усмене и писмене, они данас још нису свесни шта су учинили али се Запад предвођен САД прерачунао у процени да ће са тоталним нападом на Русију преко Украјине моћи да изазове преврат у Кремљу,” рекао је он.

Нападнути васкрсао као феникс

Не само да се није то десило, већ се догодило све супротно. Нападнути је, оцењује Јовановић, васкрсао као феникс. Добили смо, додаје он, оно што Русија до сада у историји није имала прилику да буде – постала је пета економска сила света. Цела политика изнуривања Русије и њеног сатанизовања није дала резултат и Запад мора да се из тога извуче. Западни лидери су дезорјентисани, у паници су и зато вуку погрешне кораке.
„Завршетак драме могао би да буде само један – да Украјина заувек буде неутрална земља, чак и уз постојеће границе али са неким специјалним позицијама и пријатељска са свима, укључујући и Русију. Ови други морали би да прогутају ту своју намеру да се преко Кијева реше Русије и да прихвате да је то велика земља која има право на безбедност једнако као и сви други,“ категоричан је некадашњи шеф југословенске дипломатије Владислав Јовановић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала