- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бивши амерички војник ухапшен због нереда у Капитолу

© AP Photo / Matt SlocumСитуација у Вашингтону пред инаугурацију Џоа Бајдена
Ситуација у Вашингтону пред инаугурацију Џоа Бајдена - Sputnik Србија, 1920, 22.01.2024
Пратите нас
Бивши војник америчке војске који је осуђен за убиство из нехата јер је у Ираку убио пастира са лисицама на рукама ухапшен је данас под оптужбом да је палицом напао полицајце током побуне у америчком Капитолу пре три године.
Едвард Ричмонд млађи (40) из Геисмара у држави Луизијана, носио је кацигу, штитнике за рамена, заштитне наочаре и закрпу са заставом Луизијане на грудима када је напао полицију у тунелу испред Капитола 6. јануара 2021. године, наводи се у извештају Федералног истражног бироа (ФБИ), преноси Асошијетед прес.
Ухапшен је у Батон Ружу у Луизијани, а требало би да се појави пред судом сутра по оптужбама које укључују грађанске нереде и нападе, пружање отпора или ометање полиције опасним оружјем.
Ричмонд је имао 20 година када га је веће војног суда осудило за убиство из нехата на три године затвора због убиства ирачког цивила везаног лисицама у близини Тал ел Џаија у фебруару 2004. Такође му је изречена мера 'нечасног отпуштања из војске.
Првобитно је био оптужен за убиство без умишљаја, за које је предвиђена максимална казна доживотног затвора., али је комисија од пет официра и пет војника свела оптужбу на убиство из нехата.
Војска је саопштила да је Ричмонд пуцао у пастира Мухамада Хусеина Кадира у потиљак са удаљености од око два метра након што се човек спотакнуо. Ричмонд је у својој изјави навео да није знао да су Кадиру стављене лисице на руке и да је веровао да ће он наудити другом војнику.
Током нереда 6. јануара, снимци камере забележили су како бивши амерички војник више пута напада полицајце црном палицом у тунелу испод Капитола, саопштио је ФБИ. Полиција се сатима борила да спречи гомилу присталица бившег председника Доналда Трампа да уђу у Капитол кроз исти улаз у тунел. Више од 1.200 људи оптужено је за злочине у вези са нередима у Капитолу.
Око 900 их је признало кривицу, више од 750 је осуђено, међу којима је скоро 500 људи осуђено на затворску казну.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала