- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Компанија Рио Тинто: Нетачно да ће 100.000 људи бити расељено због Јадра

© AP Photo / Juan KaritaЛитијујм - копање у Боливији
Литијујм - копање у Боливији - Sputnik Србија, 1920, 22.01.2024
Пратите нас
Компанија "Рио Тинто" саопштила је данас да су нетачне и неосноване тврдње активиста да ће више од 100.000 људи бити расељено због пројекта "Јадар" и поручила да ће, како би спречили даље ширење нетачних информација и оптужби, користити све доступне правне механизме.
"Током викенда противници пројекта изнели су више неоснованих и неутемељених оптужби на рачун компаније Рио Тинто. Такви иступи представљају наставак праксе у којој активисти износе нетачне, неосноване тврдње о нашој компанији и Пројекту „Јадар“ које поједини медији потом преносе без икакве провере", објављено је на сајту компаније.
Као пример нетачних и неоснованих тврдњи активисти су изнели и медији пренели да ће више од 100.000 људи бити расељено због Пројекта "Јадар“, пише у саопштењу и истиче се да је то апсолутно нетачна информација.
Наводи се да пројекат утиче на 52 стално настањена домаћинства, од којих је 51 добровољно продато Рио Тинту и додаје да су та домаћинства већ пресељена уз свеобухватну подршку компаније.
Компанија Рио Тинто "одлучно негира и тврдње које је доводе у везу са коруптивним пословним праксама".
"Ми имамо строга и јасно дефинисана правила пословања и не толеришемо било какав вид њиховог кршења, поготово када је реч о корупцији", указује се у саопштењу.
Тврдње да компанија Рио Тино деструктивно утиче на животну средину у свим земљама у којима послује немају никаквог основа, кажу у компанији и додају да редовно информишу домаћу и међународну јавност о активностима у Србији, али и о активностима везаним за пословне операције у осталим деловима света.
"Те информације се достављају надлежним регулаторним телима, деле кроз комуникацију са међународним организацијама цивилног друштва и редовно објављују на интернет страници наше компаније. У то спадају и подаци које делимо када је реч о утицају наших пословних операција на воду, земљиште, пољопривреду и биодиверзитет, као и подаци о мерама за ублажавање и отклањање тих утицаја", каже се у саопштењу.
Додају да стални напори активиста на пласирању, како кажу, лажних, нетачних или непотпуних информација о компанији Рио Тинто без икаквих доказа, потпуно нарушавају могућност да се на основу чињеница расправља о еколошким, економским и технолошким аспектима пројекта „Јадар“ и да такве неутемељене тврдње спречавају да се на целовит и објективан начин сагледају користи које пројекат може да донесе.
Компанија "Рио Тинто" указује да би пројекат „Јадар" могао да отвори хиљаде висококвалификованих и високо плаћених радних места у лозничком крају, али и широм Србије кроз директно запошљавање и подршку локалним предузећима и да би Општина Лозница остварила знатну директну корист од рудне ренте и пореских доприноса који би могли да буду реинвестирани у даљи инфраструктурни и економски развој.
Пројекат такође, кажу у компанији, може да подстакне и нова улагања у друге секторе зелене економије у Србији што би повећало запосленост и бруто друштвени производ, и подстакло даљи развој домаћих кадрова и радних вештина.
Кажу и да су, како би показали спремност на отворену дискусију, спремни да јавно објаве нацрт Студије процене утицаја на животну средину у тренутно постојећем облику да би додатно подржали јавни дијалог о Пројекту „Јадар“.
Рио Тинто - Sputnik Србија, 1920, 22.01.2024
Подржавате ли да се настави пројекат „Рио Тинта“ за експлоатацију литијума у Србији?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала