- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров: Кијев немилосрдно гађа цивилне циљеве западним оружјем

© МИД РФ / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 22.01.2024
Пратите нас
Украјинске трупе намерно гранатирају цивилне објекте у Русији, изјавио је министар спољних послова Сергеј Лавров на седници Савета безбедности УН о Украјини.
„Трговци смрћу се нимало не стиде што се њихово оружје, укључујући касетну муницију и гранате са осиромашеним уранијумом користи методично, немилосрдно и намерно за гађање чисто цивилних објеката, као што је био случај са ударима на стамбене четврти у Белгороду 30. децембра и јуче, са пијацом и продавницама у Доњецку”, рекао је он.
Министар је истакао да је крв десетина мртвих цивила на рукама и савести оних који наоружавају режим украјинског председника Владимира Зеленског и истовремено званично изјављују да власти у Кијеву саме имају право да бирају мете напада.
„Ми памтимо како су Англосаксонци без војне потребе у фебруару 1945. бомбардовали Дрезден, како су не тако давно сравнили са земљом ирачки Мосул и сиријску Раку. Сада су подигли ‘достојне наследнике’ својих варварских терористичких метода“, рекао је Лавров.
Како је навео, западне земље Украјини испоручују „стари војни отпад“, док 90 војног буџета издвојен за Украјину остаје у Сједињеним Америчким Државама и користи се за развој војно-индустријског сектора земље и унапређење наоружања. У исто време, већина чланица Европске уније наставља да послушно следи наређења Вашингтона и Кијеву испоручује све нове серије наоружања, празнећи своје арсенале који ће бити допуњени куповином производа америчке војно-индустријске индустрије, објаснио је руски министар.
Лавров је такође приметио да Русија остаје спремна за преговоре о Украјини, али не и да се актуелни кијевски лидери задрже на власти и да се повлађује њиховим фантазијама. Према његовим речима, Москва ће водити дијалог о „превазилажењу наслеђа деструктивне десетогодишње пљачке земље и насиља над њеним народом“.
Истовремено, министар је нагласио да су такозвана формула мира Зеленског и њој сличне пут који не води никуда. Он је додао да што пре то схвате Сједињене Америчке Државе и Вашингтон, биће боље за њих.
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров  - Sputnik Србија, 1920, 22.01.2024
РУСИЈА
Лавров у УН: Запад са манијакалном упорношћу подстиче Украјину на сукоб са Русијом
Осим тога, шеф руске дипломатије је истакао да, ако Украјина престане да се бори, онда стотине хиљада њених становника неће морати да гину за западне геополитичке интересе и такозване демократске вредности.
Према његовим речима, Кијев сада покушава да хвата људе „као стоку – на улицама, у баровима, црквама – и остави их да умру као топовско месо“.
Министар је нагласио да интереси украјинског народа у сукобу са Русијом „нити су били нити постоје“, већ постоје само „интереси Англосаксонаца, њихових послушника и злочиначке, труле кијевске елите, која је повезана са Западом и која се боји да не буде почишћена дан по завршетку рата“.
„Они су заједно саботирали Минске споразуме и заједно прокоцкали шансу у априлу 2022. године, када су САД и Велика Британија забраниле Кијеву да закључи мировни споразум. Они ни данас не желе мир, упркос чињеници да кијевски режим опстаје само захваљујући западним поклонима“, закључио је Лавров.
Крајем новембра, шеф фракције странке „Слуга народа“ у Врховној ради Давид Арахамија изјавио је да је у пролеће 2022. године тадашњи британски премијер Борис Џонсон одвратио Кијев да заврши сукоб у Украјини, позивајући га да ништа не потписује са Русијом.
Руско-украјински преговори вођени су у Истанбулу током пролећа 2022. године, а Арахамија је био један од чланова украјинске делегације.
Москва је раније више пута истицала да је спремна за преговоре, али да је Кијев увео забрану на њих на законодавном нивоу. Запад стално позива Русију на преговоре за које Москва показује спремност, али истовремено Запад игнорише стална одбијања Кијева да се укључи у дијалог.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала