- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва: Ширење БРИКС-а потврђује његов глобални ауторитет

© Sputnik / Grigory Sysoev / Уђи у базу фотографијаЛого БРИКС-а на Самиту у Јоханесбургу
Лого БРИКС-а на Самиту у Јоханесбургу - Sputnik Србија, 1920, 22.01.2024
Пратите нас
Одлука Аргентине да се не прикључи БРИКС-у неће утицати на планове организације када је реч о јачању стратешког партнерства и сарадњи у сферама политике, безбедности, економије и финансија, изјавио је у интервјуу за Спутњик заменик шефа руске дипломатије Сергеј Рјабков.
„Као што смо у више наврата говорили, најважнији задатак руског председавања током ове године јесте органска интеграција нових учесника у целу архитектуру сарадње“, рекао је Рјабков.
Дипломата је нагласио да сада нема речи о томе да Аргентину замени нека друга држава.
„Питање о 'замени' другом земљом није на дневном реду, јер су лидери земаља БРИКС-а на самиту у Јоханесбургу упутили позив у организацију конкретне државе. То није фудбалска утакмица, у којој једног играча на терену замењује други. БРИКС има своје традиције, процедуре и вредности. Процес проширења није сам себи циљ, него доказ раста међународног ауторитета удружења. У сваком случају свака одлука о томе биће доношена на основу консензуса свих чланица“, нагласио је Рјабков.
Он је додао да се не може игнорисати широко интересовање за БРИКС унутар „глобалне већине“.
„Намеру да се продуби сарадња с БРИКС-ом у овој или оној форми већ је изразило око 30 земаља у развоју. Подсетићу, такође, да Декларација из Јоханесбурга садржи препоруку о доради модалности категорија држава-партнера и припреми списка потенцијалних кандидата за следећи самит организације“, додао је дипломата.
Одговарајући на питање планира ли Русија да позове председника Аргентине Хавијера Милеја на самит у Казању у формату спољног партнера БРИКС-а, Рјабков је навео да је сада преурањено говорити о томе, јер ће списак званица тек бити направљен.
БРИКС обједињује Бразил, Русију, Индију, Кину и Јужноафричку Републику, а 23 државе су показале интересовање да постану чланице тог економског блока. Након самита који је одржан у августу у Јоханесбургу, позив да од 1. јануара ове године постану чланице организације добили су Уједињени Арапски Емирати, Саудијска Арабија, Аргентина, Египат и Етиопија.
Крајем децембра председник Аргентине Хавијер Милеј је званичним писмима обавестио лидере земаља БРИКС-а да његова земља одустаје од чланства у групи, али је изразио жељу да се састане с лидерима. БРИКС-у ове године председава Русија, а очекује се да ће самит организације бити одржан у октобру у Казању.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала