- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Од чега смо постали: Нов поглед на порекло воде у Сунчевом систему

© Фото : Pexels/Photo by eberhard grossgasteiger Поглед на ноћно небо
Поглед на ноћно небо - Sputnik Србија, 1920, 22.01.2024
Пратите нас
Земља и друге стеновите планете Сунчевог система заправо су производи безбројних сићушних планетезимала - каменчића примордијалне космичке прашине који су се накупили пре више од четири милијарде година.
Сада, нова анализа сугерише да су ти планетезимали већ садржавали воду, преноси „Сајенс“.
Научници су тестирали узорке из метеорита за које кажу да су једнако стари као и ти планетезимали. Притом су пронашли знакове хемијских реакција за које се зна да се догађају у присуству воде. У тим узорцима данас нема воде, али научници још могу да уђу у траг води коју су некада садржавали.
Током времена, ако је вода у присутности других елемената, атоми кисеоника ће се одвојити из молекула воде и спојити с тим елементима. Вода и гвожђе ће, на пример, произвести гвожђе-оксид. То је материја која Марсову површину боји у црвено.
Међутим, чак и тог гвожђе-оксида већ одавно нема у метеоритима — али с „нестајањем“ би са собом отишло мало гвожђа из метеорита. То значи да научници могу да трагају за древном водом мерењем нивоа гвожђа у метеориту у поређењу са осталим елементима свемирске стене.
Научници су очекивали да ће пронаћи отприлике онолико гвожђа колико никла и кобалта. Али, уместо тога, пронашли су да, у поређењу с њима, доста гвожђа недостаје што указује на присутност кисеоника, односно и воде.
Укратко, закључили су да је првобитни материјал који је формирао унутрашњи Сунчев систем вероватно укључивао воду.
„Разлика између онога што смо измерили у метеоритима унутрашњег Сунчевог система и онога што смо очекивали имплицира око 10.000 пута већу активност кисеоника“, рекао је Пол Асимов, геолог и геохемичар с Калифорнијског института за технологију.
Ако су водоник и кисеоник из воде били присутни у тим примордијалним планетарним грађевинским блоковима, онда је то добар знак да су и други елементи (угљеник и азот, кључни за стварање живота) такође могли да буду тамо на почетку, пренео је Јаху њуз.
Истраживање је објављено у часопису „Nature Astronomy“.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала