- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија у Уједињеним нацијама оголила ратну „шему“ Запада

© AP Photo / Mary AltafferСергеј Лавров у УН
Сергеј Лавров у УН - Sputnik Србија, 1920, 22.01.2024
Пратите нас
Ко је пажљиво слушао шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова у Уједињеним нацијама јасно му је шта је хтео да поручи – да је Запад крив за све што се дешава у Украјини, јер немилосрдно испоручује оружје кијевском режиму а не осуђује његове злочине над недужним цивилима, каже спољнополитички коментатор Бојан Билбија.
Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров на седници Савета безбедности Уједињених нација у Њујорку, која је сазвана поводом украјинског напада на Доњецк, рекао је да „Запад с манијакалном упорношћу подстиче Украјину да настави војни сукоб“.

Пресликан случај Маркала

Спољнополитички коментатор и новинар Бојан Билбија говор руског дипломате оценио је као очекиван након што је дошло до терористичког напада на пијацу пуну цивила у Доњецку где је погинуло 25 људи укључујући и децу а још 20 рањено.
„То је чист напад на цивилни објекат са цивилним жртвама, а ми се сећамо неких ранијих времена када су УН биле много јединственије него данас и када је Савет безбедности функционисао да су Срби били кажњавани за такве нападе иако никада до краја није доказано ко је те нападе извео. Говорим, наравно, о нападу на пијацу Маркале у Сарајеву, због чега су Срби и Србија били сурово кажњени, па чак и бомбардовани мада се накнадно у сведочењима показало да се не зна ко је испалио гранате на сарајевску пијацу,“ подсећа Билбија.

Лавров о двоструким аршинима

С друге стране, у овом случају када је, како додаје наш саговорник, јасно шта се десило, а што је практично идентичан случај са Маркалама, нема чак ни осуде дела међународне заједнице, посебно западног дела и стога је Лавров с разлогом био љут што такав очигледан злочин Кијева над цивилима ни на речима није осуђен а камоли да су одговорни кажњени или да је покренута озбиљна истрага.
„Он је овом приликом указао и на супротне примере наводних злочина у Бучи због чега је руска страна одмах оптужена, такође без икаквих доказа, али цео тај западни свет, дакле, све чланице НАТО пакта и остали су се дигли и недељама и месецима говорили како је Русија злочинац и како су тамо убијени цивили. Лавров је с правом упитао зашто, ако већ тврде да је Русија ту починила злочин неће већ месецима да им дају бар списак тих наводних жртава које су, како тврде и Запад и Украјина, ту убијене од стране руских снага. Русија до данас није тај списак добила, а ценим када би га добила да би се утврдило да није све баш тако као што Запад и Кијев говоре,“ каже Билбија.

Ембарго на оружје Украјини

Сама чињеница, напомиње саговорник Спутњика, да тај списак није никада предат Москви указује на то да је све то једна озбиљна политичка игра.
„И о томе је Лавров говорио, али и о томе да је Запад наоружавао Украјину свим тим средствима са којима су ево пре два дана убијени цивили и деца у Доњецку. Лавров је ту направио јако добру паралелу јер је указао на чињеницу да Руси и Украјинци нису ни у каквом непријатељству, већ да је проблем режим у Кијеву који је оптужио и за неонацистичке тенденције. А као доказ тога да народ Русије и Украјине нису непријатељи изнео је податак да је седам милиона Украјинаца уточиште потражило управо у Русији. Русија је с правом љута на тај део међународне заједнице који немилосрдно испоручује оружје Украјини, док са друге стране прогањају све оне државе које би било један метак или гранату желели да испоруче Москви,“ напомиње Билбија.

Убијање ради убијања

У таквом сукобу, требало би, како истиче наш саговорник, да важи правило које је важило и за бившу Југославију а то је да се уведе ембарго на испоруку наоружања и да оружје не може да се испоручи ниједној страни.
„Међутим, у случају бивше Југославије се показало да је једино за Србе важио тај ембарго, док су други несметано били наоружавани са свих страна“, подсећа Билбија.
Он истовремено верује да у већинском делу међународне заједнице постоји спремност да се осуде овакви акти тероризма као што је случај у Доњецку и убијање цивила из тешког наоружања без икакве логичне војне потребе и неопходности.
"Лавров је све то упоредио са бомбардовањем Дрездена у Другом светском рату када су западни савезници сравнили тај град са земљом и уништили сваку зграду без икаквог војног резона и логике само зато да би из одређеног разлога казнили то становништво,“ наводи Билбија.

Западни метод ратовања

Лавров је управо ово узео као пример за, како каже наш саговорник, метод који користе Украјинци за кажњавање цивила који као да су научени од западних пријатеља и покровитеља. Лавров је још поменуо, додаје Билбија, и да су те методе бомбардовања и рушења цивилних средина Американци својевремено применили и у сиријској Раки, и у ирачком Мосулу када су те градове претворили у руине.
„Тиме је хтео да каже да се Руска Федерација у овом сукоби у Украјини тако не понаша и да не руши читаве квартове који нису у зони линије ратних сукоба те да је у томе веома битна разлика у односу Русије и Запада,“ каже Билбија.
Он закључује да је Лавров одржао врло упечатљив и отворен говор који ће сасвим сигурно дуго одзвањати у ушима како западних земаља, тако и других држава које ће се, сматра, све више залагати за то да се седне за преговарачки сто и да се украјинска криза приведе крају.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала