- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Србија се полако на њих навикава, а трговци у свету увелико најављују њихово повлачење

© Фото : https://www.rawpixel.com/Самоуслужна каса
Самоуслужна каса - Sputnik Србија, 1920, 22.01.2024
Пратите нас
Самоуслужне касе су врста наплате у великим маркетима која је заживела у кратком року, и има бројне предности: једна од кључних је што не чекате у реду, већ брже и (често) лакше обавите куповину сами. Поставља се, међутим, да ли ова популарна пракса има будућност.
Идеја о самоуслужним касама се надовезује на причу о аутоматизацији и дигитализацији у 21. веку, односно с новим технологијама које имају за циљ уштеду времена, али и трошкова трговцима.
Такође, тим напреднијим технологијама би требало да се смањи број грешака, изазваних људским фактором. Додуше, самоуслужне касе чак не можемо ни сматрати модерном технологијом јер су настале још крајем осамдесетих година 20. века.
Али, револуција је настала тек у овом веку, при чему су земље из региона и на том пољу касниле. Малтене смо тек однедавно почели да их користимо, а сада се у неким државама света, можда, већ спремају за „пензију“, преносе медији.
Наиме, упркос страховима од масовног губитка радних места због аутоматизације, дешава се супротно - недостаје радника који би надзирали плаћање преко самоуслужних каса.
Трговински ланци у САД и Великој Британији су први који настоје да смање број оваквих каса. Трговински ланац „Бутс“ је најавио да уклања самонаплатне касе у својих 26 продавница, а има их укупно 28. Велики ланци у Америци, попут „Волмарта“, такође мењају своје планове у вези са ширењем овакве врсте плаћања.
Менаџери кажу да су те одлуке донели због притужби купаца. Тачније, купци су ти који доста греше приликом коришћења каса, а то ствара губитке за продавницу.
Добар пример за то су воће и поврће, где купци морају да бирају између више сорти са различитим ценама, а често - случајно или намерно - куцају друге сорте од оних које су узели.
Проблем постоји и код наплате производа као што су алкохол и дуван, јер наплаћивање таквих производа мора да одобри касир.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала