- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Српство због Слободана живи и на другом крају планете: „Децо, ако желите као Новак – играјте коло!“

© AP Photo / Asanka Brendon RatnayakeНовак Ђоковић
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 22.01.2024
Пратите нас
„Кад српска деца у Аустралији размишљају о томе да ли да крену да се баве фолклором само им кажем да и Новак Ђоковић игра коло. Ако желите да будете као Новак – морате да играте коло и морате да будете Срби“, каже за Спутњик Слободан Бенђо, оснивач и кореограф Културно-уметничког друштва „Бенђо“ из Мелбурна.
Док се западњачка јавност сладила фотографијама утамниченог Новака Ђоковића, пре две године је добила и прави одговор – испред аустралијског имиграционог притвора у коме је био смештен најбољи спортиста свих времена догодило се нешто несвакидашње.
„Новакови навијачи играју испред хотела“, гласили су извештаји из Мелбурна, уз снимке који су остављали без даха.
И њих и нас...
На чудан начин цео свет је сазнао за српско коло, заслуге за то иду српском народу из Аустралије, али пре свих Слободану Бенђу, човеку који је пре шест година основао Културно-уметничко друштво са жељом да очува српску културну баштину и пренесе је на децу српских имиграната – 15.000 километара далеко од матице.
„Када је Новак био затворен у имиграционом затвору били смо активни, ја сам био на аеродрому када је стигао. Пуштали смо музику и играли коло испред затвора, сада смо то опет радили испред стадиона, традиционално славимо сваки Новаков успех“, каже Бенђо на почетку ексклузивног разговора за Спутњик.
Новак је један од разлога због чега у Аустралији људи српског поркела не заборављају одакле су њихови корени. Ниједна победа српског аса није прошла и без његове поруке и подсећања на то одакле долази и зато се данас сви Срби у Аустралији диче својим пореклом.
Две године након што је Новак депортован из Аустралије, он поново јури трофеј на том тлу и сада уместо да са прозора посматра коло, био је у могућности да и сам то коло заигра са српском децом у Мелбурну.
„То је било у плану, да Новак неколико секунди одигра са њима, било је веома тешко одабрати децу јер су сви хтели на терен. Организатори нису могли то да прихвате да сви буду на терену и на крају су три Културно уметничка друштва послала своје чланове. Пробали смо да се представимо у што бољем светлу, ја нисам могао да одаберем која ће деца изаћи па сам рекао организатору то да уради“, објаснио је оснивач Културно уметничког друштва.
После сваког меча Новака Ђоковића на Аустралијан опену, испред Род Лејвер Арене поведе се српско коло. За концерте и културно уметнички програм задужен је Слободан Бенђо који се труди да у Мелбурну међу Србина одржи традицију и учи српску децу о њиховом пореклу.
Иако је Новак са њима играо само неколико секунди, сада та деца имају успомену за цео живот.
„Новак је тој деци идол, узор, њима је значило и тих неколико секунди колико је играо са њима. Пре тога смо испред Арене имали концерт у оквиру кога смо играли и певали. Било је тешко да нам дозволе да дођемо са инструментима, морали смо да прођемо безбедносну проверу“, прича Бенђо.
Објаснио је човек који се труди да очува српско наслеђе колико је тешко да то учини у Аустралији јер је тамо заступљена англосаксонска култура.
„То је господски спорт, англосаксонски, али ми намећемо нашу културу, наше коло, покушавамо да докажемо да је и то део аустралијског културног наслеђа јер та култура није формирана. Због тога ми покушавамо да нашу народну игру презентујемо на најбољи начин“, објаснио је он.
У томе му помаже Новак који има невероватан утицај на младе у Аустралији.
„Новак је за нас светска позорница и прилика да представимо коло и народну ношњу. То су све деца која су рођена овде, велики је успех да их вежемо за културу и традицију поготово кад живе у граду са пет милиона становника где има много различитог садржаја. Кад се деца нећкају да ли да играју коло само им кажем да и Новак Ђоковић игра коло, користимо га као пример, ако желите да будете као Новак морате да играте коло, односно да будете Срби. Он је за њих херој и онда ми то уклопимо“, објаснио је Бенђо.
Колико је Новак утицајан доказује и то да када су деца видела вршњаке која играју коло са Новаком одмах су пожелала да и она буду део Културно уметничког друштва.
„После кола са Новаком добили смо у клубу много нове деце која су дошла управо због тога. Чим су дошли питали су када ће да играју коло са Новаком“, открива оснивач КУД-а.
Није лако да деца рођена у далекој Аустралији одрже свест о томе одакле им је порекло, поготово када је случај да су већ друга или трећа генерација која није рођена у Србији.
„Када дође Новак он пробуди код младих људи национални идентитет са којим имамо проблема да га очувамо. Дете овде поприми англосаксонске карактеристике. Новак је дао велики допринос да се то поправи.Када дође месец јануар настане еуфорија, то је месец Новака Ђоковића. Финала су обично око Савиндана. На Богојављење су млади овде објављивали поруку „Бог се јави“ са фотографијом Новака, ти млади су рођени овде, али и даље знају да је Богојављење и то повезују са Новаком“, објашњава Бенђо.
Још једна тешка околност јесте што Енглези у Аустралији је могу да поднесу да је на том месту најбољи у историји Новак из Србије. Колико га не воле јасно је када се погледа да на Новаковим мечевима забораве на све сукобе са Русима уколико је Рус Новаков противник.
„Новак је једини човек који је натерао Енглезе да навијају за Русе. Попирин је Рус, цео стадион је навијао за њега. Англосаксонска публика без обзира на лош однос са Русијом увек навија за Руса ако играју против Новака. Дешавало се то и раније са Аном Ивановић. Али, ми се увек трудимо, да делује као да нас има више. Имамо много застава, гласни смо и некада ће вам стварно деловати да је стадион препун Срба иако то није случај“, закључио је Слободан Бенђо.
Као што Новак на турнирима широм света, на различитим континентима поносно истиче своје порекло, по узору на њега труди се да то чини и ансамбл „Бенђо“.
Први концерт одржали су у Канбери на Дан Државности 2019. а исте године наступали су и у Кини за први мај. Ансамбл је изашао на Кинеским зид у народним ношњама, певали су и играли и тиме на најлепши могући начин приказали како се гаје традиција и порекло.
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 22.01.2024
СПОРТ
Новакова проста математика
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала