Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић: Србија отворена за све идеје поводом заједничког регионалног тржишта

© Фото : Инстаграм/БудућностСрбијеАлександар Вучић и Димитар Ковачевски
Александар Вучић и Димитар Ковачевски - Sputnik Србија, 1920, 22.01.2024
Пратите нас
Председник Александар Вучић изјавио је данас у Скопљу, на скупу "Западни Балкан и ЕУ" да је јако важно да регион буде повезан, да функционисање тзв. зелених трака на прелазима има највећи значај за ЗБ, и поручио да ће када је реч о заједничком регионалном тржишту Србија бити отворена за све идеје и спремна да их реализује.
"За нас су важније зелене траке од јединствене европске платне зоне (Сингле Еуропеан Паyмент Ареа), што је такође важно. Не занемарујем нити потцењујем значај СЕПА, али су за нас зелене траке од највеће важности. То ће бити од велике користи у стварању бољег пословног окружења за све нас, за наше људе али и за све остале који би желели да улажу у овај регион", рекао је Вучић на састанку о еврпоском Плану раста за ЗБ.
Када је реч о заједничком регионалном тржишту, Вучић је истакао да ће Србија бити потпуно отворена за све идеје и спремна да их реализује.
"Имам велику молбу за све вас из регионалних организација и из Европске уније да нам помогнете у неким питањима, јер ћемо морати да решимо неке тешке проблеме са којима ћемо се суочити. Морамо да се ускладимо када је реч о економским мерама, политици субвенција и свему осталом, пре него што уђемо у ЕУ", рекао је председник Србије.
Што значи, како је додао, да "ако постоје неке мере које су државе или ентитети већ предузели, рецимо, ако желимо да подстакнемо компаније које улажу у Србију, не можемо се обавезати да ће та подршка стати пре 2025. или 2026. јер не знамо да ли ћемо бити део Европске уније или већ знамо да нећемо бити део ЕУ", рекао је Вучић.
Нагласио је да у годинама не можемо себи да пуцамо у ногу када је о томе реч и да су то питања која ћемо морати да решимо.
Вучић је изразио уверење да земље ЗБ неће политиком кочити сарадњу или спроводити мере једна против друге.
"Верујем да су то питања о којима ћемо морати да разговарамо и решимо што је пре могуће. Све остало је добро, јер мислим да је повезивање у региону као што смо урадили у оквиру Отвореног Балкана по питању дозвола за рад. И ако потпишемо овај протокол (о слободном приступу тржишту радне снаге у Тирани, Скопљу и Београду), то ће бити одлична вест за људе у три земље", рекао је Вучић.
Поручио је да је то оно што можемо да урадимо у целом региону Балкана.
Вучић је истакао је да добро што су до сада вођени разговори о унапређењу економије и како да се олакша људима.
"То је нешто што о чему, верујем, увек можемо да нађемо заједнички именитељ", нагласио је Вучић.

Најављено потписивање два протокола у оквиру иницијативе

Вучић је рекао да ће у наредним данима у оквиру иницијативе Отворени Балкан бити потписана два протокола који су важни за функционисање споразума о слободном приступу тржишту радне снаге у Тирани, Скопљу и Београду.
„Други део се тиче плана раста Европске уније. С Копманом смо синоћ дуго о томе разговарали, шта су услови, шта је то и које су то реформе које ми морамо да предложимо. Да бисмо добили тај новац и да бисмо га на најбољи могући начин искористили“, рекао је Вучић уочи почетка конференције Западног Балкана у Скопљу.
Он је рекао да су током јучерашњег дана и јутрос одржани важни састанци за напредак и развој целог региона.
„Разговарали смо са европским и америчким представницима о плану раста и о две важне ствари - заједничком европском тржишту. И оно што је за нас битно, то су оне зелене линије, пре свега за наше камионе, да могу да пролазе слободно преко граница земаља Европске уније, да даље снижавамо њихове оперативне трошкове, да снажимо нашу трговину, нашу индустрију. За то је неопходно да то урадимо и ми сами у целом региону, без обзира на све препреке које смо у међувремену подизали. И земаља Отвореног Балкана, ми смо добар део тога постигли“, рекао је Вучић.
Он је додао и да се програм развоја Србије до 2027. који је представљен у Београду потпуно уклапа у европски План раста за Западни Балкан и да ће Србија дати све од себе када је реч о реформама како бисмо имали приступ тим средствима.
„Што се Србије тиче, ми смо свој план раста представили у Београду за наредне три године и он се у потпуности уклапа у све оно што радимо с ЕУ. Ми ћемо дати све од себе да те реформе учинимо, да добијемо могућност за приступ тим финансијским средствима, што је могуће раније. Заједно са свима осталима и верујем да сви заједно само можемо радећи на том плану и по том питању да направимо велики напредак“, рекао је Вучић новинарима.
Нагласио је да је добро што ће се говорити готово искључиво о економији, а не о великим политичким питањима у којима постоје значајне разлике између нас.
„И мислим да је то добар предуслов за напредак самог региона, односно да људи осете благодети и добробити онога што радимо“, нагласио је Вучић.

Данашњи састанак је важан за напредак целог региона

Председник Србије оценио је да је данашњи састанак о Плану раста за Западни Балкан, који се одржава у Скопљу, важан за напредак целог региона.
„Разговарали смо са америчким и европским представницима о Плану раста и о заједничком европском тржишту”, написао је Вучић на друштвеним мрежама.
У Скопљу се данас одржава самит „Западни Балкан и ЕУ“ и састанак о Плану раста за Западни Балкан.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала