- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Црна Гора јача источне границе НАТО-а: Више војника у Летонији, Бугарској, али и на Косову

© AP Photo / Risto BozovicПрипадници црногорске војске
Припадници црногорске војске - Sputnik Србија, 1920, 23.01.2024
Пратите нас
Црногорски министар одбране Драган Краповић изјавио је да ће Црна Гора имати појачано присуство својих војника на источном делу НАТО савеза.
"Имаћемо војнике у Летонији и Бугарској, али ћемо наставити да шаљемо војнике на Косово и Ирак. Што се тиче руске агресије на Украјину, слаћемо војнике у складу са новим задацима НАТО-а", рекао је Краповић на заједничкој прес конференцији у "Вили Горица" са адмиралом Робом Бауером, председавајућим Војног комитета НАТО-а и саветником за војна питања генералног секретара Алијансе Јенса Столтенберга.
Министар је рекао да је данашњи састанак са Бауером још једна прилика да укаже посвећеност Црне Горе кредибилном чланству у НАТО-у.
"Кад причамо о кредибилитету ради се о конкретним потезима и саопштио сам адмиралу Бауеру да Црна Гора остаје посвећена извршавању одлука које су добијене у Виљнусу на самиту прошле године", рекао је Краповић .
Поручио је да Црна Гора мора повећати улагања у Војску, указујући да ће од овогодишњег буџета више од два одсто бити уложено у те сврхе.
Казао је да су за Црну Гору посебно значајне безбедност и стабилност Западног Балкана.
"Наставићемо да подржавамо евроарлантску будућност Западног Балкана", поручио је министар, рекавши да је присуство НАТО-а и Европске уније на Балкану значајно за спречавање малигних утицаја трећих страна.
Додао је да ће континуитет евроарлантске агенде бити приказан и кроз помоћ Украјини, пренеле су подгоричке Вијести.
"У Украјини се бране вредности НАТО-а. Сигнал је био добар и стављено је до знања да ова Влада жели да настави евроарлантски пут", рекао је Краповић.
Бауер је казао да су последњих седам година показатељ да је чланство у Алијанси добро за Црну Гору, за НАТО и за регион.
Подсетио је да Црна Гора игра улогу у највећој вежби која се одиграва деценијама, да је допринела мисији на Косову и у Ираку. "Црна Гора је најавила повећање буџета за Војску, од чега четвртина иде на модернизацију", рекао је Бауер.
Казао је да је НАТО, који ове године слави 75 година постојања, најуспешнији војни савез у историји због, како је навео, "мира који смо донели и конфликата које смо спречили".
"То је допринело да многе државе желе да уђу у НАТО. Ми смо много јачи заједно него појединачно. Заједно штитимо више од физичке безбедности. Бранимо права тих држава", рекао је Бауер.
Бауер је поручио да је битно наставити с подршком "украјинској браћи и сестрама". "То није милосрђе, већ инвестиција. Рат у Украјини ће утицати на безбедност света", нагласио је. "Ако би људи у Украјини имали демократско права, људи у Русији би их убрзо тражили. Концепт демократије мора све више да се брани", казао је Бауер.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала