- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Чудна „логика“ НАТО: Столтенберг објаснио повећање присуства Алијансе код руских граница

© AP Photo / Mindaugas KulbisНАТО трупе
НАТО трупе - Sputnik Србија, 1920, 23.01.2024
Пратите нас
Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг објаснио је да Алијанса јача присуство код граница Русије јер наводно жели да спречи ескалацију и војни сукоб.
„Након почетка инвазије на Украјину пре скоро две године, у фебруару 2022. године, за НАТО су постала очигледна два задатка: први је подршка Украјине, а други да спречи ескалацију и тотални рат између НАТО и Русије“, рекао је Столтенберг у седишту војног блока у Бриселу.
Како је додао, НАТО реализује тај задатак тако што јача своје источно крило, улаже у одбрану и одржава нове војне вежбе.
Столтенберг је истовремено нагласио да Алијанса тренутно не види директну претњу од Русије по своје земље чланице.
„Не видимо директне и непосредне претње по било кога од савезника. Пажљиво пратимо акције Русије, појачавамо обазривост и наше присуство на источном крилу Алијансе, али циљ је управо да спречимо било какав напад на било ког савезника“, напоменуо је он.
Такође је потврдио да ће крајем ове недеље почети највеће војне вежбе НАТО у последњој деценији у којима ће учествовати 90.000 људи. Москва је упозоравала да вежбе таквог обима повећавају ризик од војних инцидената, али да такве провокативне демонстрације силе не могу да уплаше Русију.
Раније је шеф Војног комитета НАТО, адмирал Роб Бауер признао да су нови одбрамбени планови Алијансе, одобрени у лето прошле године, направљени пре свега за случај да дође до сукоба са Русијом.
Последњих година Русија је више пута указивала на незапамћену активност НАТО-а на својим западним границама. Москва је више пута изражавала забринутост због гомилања снага Алијансе у Европи. Кремљ је напоменуо да Русија никоме не прети, али да неће игнорисати акције које су потенцијално опасне по њене интересе. Руски званичниси су упозоравали да је НАТО усмерен на конфронтацију. Како је нагласио портпарол руског председника Дмитриј Песков, даље ширење блока неће донети већу безбедност Европи.
Погледајте још:
Русија НАТО илустрација - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2024
СВЕТ
Шокантно упозорење из НАТО-а: Будите спремни на тотални рат против Русије у наредних 20 година
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала