- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Једнострани потез Сарајева против Русије – корак ка разарању Босне

CC0 / marijanana / Застава БиХ - илустрација
Застава БиХ - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 23.01.2024
Пратите нас
Одлука амбасадора у Уједињеним нацијама Златка Лагумџије да потпише антируско саопштење без знања српског члана Председништва БиХ додатно ће разорити БиХ као заједничку државу, сматра политиколог Војислав Савић.
Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да амбасадор БиХ при Сталној мисији Уједињених нација Златко Лагумџија није имао одобрење Председништва БиХ да се сврстава ни на једну страну приликом расправе о дешавањима у Украјини.
Лагумџија је потписао саопштење којим се БиХ нашла међу 47 земаља које „позивају Русију да прекине агресорски рат и повуче своје трупе из Украјине“.

Бошњаци узурпирали спољну политику БиХ

Босна и Херцеговина уопште нема спољну политику каква приличи савременим државама и каква би требало да постоји у функционисању и међународног поретка, и саме државе, каже Савић за Спутњик.
Спољну политику БиХ узурпирали су бошњачки политичари који су успоставили такав начин злоупотребе дипломатије већ годинама, што се не може сматрати легитимним изразима унутрашње воље једне државе, додаје Савић.
„Политичко Сарајево свакако злоупотребљава спољну политику на разним местима и покушва да пошаље слику из БиХ која није реална и да се додвори неким силама за које сматрају да би требало да буду у добрим односима. Али увек настаје проблем кад треба да се пренесе та воља, јер кад дође до конкретног одлучивања врха државе увек ћете наићи на вето српског члана Председништва. Дакле, поента је што такви поступци, а није то ни први пут јер тако се нешто дешава већ годинама, имају ефекат до једне мере. Међутим, у крајњим последицама то увек може бити спречено зато што ипак постоји довољно механизама унутар уставног система БиХ којима ентитети и конститутивни народи могу да заштите своје националне интересе“.

Привремене „победе“ воде Сарајево у пораз

Савић подсећа да све спољнополитичке одлуке мора једногласно потврдити Председништво БиХ у ком Република Српска увек има један глас, а тај глас је сигурно против потписивања антируског саопштења. Лагумџија није тражио сагласност Председништва због чега је његова одлука нелегална и нелегитимна, истиче Савић.
„Постојала је пракса једно време и мислим да је то добро, да по свим битним питањима одлучује Народна скупштина. Јер, кад Народна скупштина о разним стварима да свој глас, усвоји резолуцију или неки акт, онда имате изражену јасну вољу у једном документу кроз највише законодавно тело Републике Српске којим она, на неки начин, показује и своју аутономију унутар БиХ“.
Саговорник Спутњика је убеђен да ће се сличне ствари и убудуће дешавати јер су Бошњаци одавно узурпирали места унутар неких међународних организације где се понашају самовољно попут Лагумџије у Уједињеним нацијама.
„А то ће, као и до сада, само дубље да разгради БиХ. Што се више такве ствари понављају то ће мање постојати консензус, пре свега код Срба али и других народа, да оваква БиХ може опстати. То не може донети дугорочну корист Сарајеву иако они мисле да су привремено победили, да су нешто изманипулисали, изманеврисали и да су испали паметнији. Али на крају логичког низа тих догађаја увек се крије пораз“, закључио је Савић.

Додик је подсетио да се Српска од почетка сукоба залаже за неутралан став.

„Република Српска, без чијег пристанка се не могу доносити никакве одлуке у име БиХ, све време апелује да дође до успостављања мира. Подршка за наставак оружаног сукоба неће донети ништа добро украјинском народу“, истакао је.
„Од почетка сукоба Српска је против сврставања на било чију страну и сматрамо да је то једини исправан став, тако да БиХ нити било ко у њено име може да потписује нека саопштења мимо сагласности сва три члана Председништва у чијој је надлежности спољна политика“, поручио је Додик.
Погледајте и:
РЕГИОН
Додик: Амбасадор БиХ у УН поступио без сагласности Председништва у вези са дешавањима у Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала