- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Кустурица: Да је Бергман жив, био би на Кустендорфу /видео, фото/

© Sputnik / Милица Тркља / Емир Кустурица, отварање седамнаестог по реду ,,Кустендорфа"Емир Кустурица, отварање седамнаестог по реду ,,Кустендорфа"
Емир Кустурица, отварање седамнаестог по реду ,,Кустендорфа - Sputnik Србија, 1920, 23.01.2024
Пратите нас
Шта год било са светским филмом, најбољи светски аутори имаће на „Кустендорфу“ своје удомљење и овај фестивал ће постојати барем као преглед највећих ауторских достигнућа. Мислим да је Бергман жив, да би био овде. Да је Бресон жив, био би овде. Сви би они овде стизали, као што то чине Фархади, Гароне, Сорентино, рекао је редитељ Емир Кустурица.
Кустурица је уочи отварања 17. Међународног филмског и музичког фестивала „Кустендорф“ у Дрвенграду, истакао да је најважније било да се направи село:

„Оно није само очување идентитета архитектуре овога народа него је очување онога што вреди, што смо ми у периоду црног таласa или у златном периоду забавног филма направили у бившој Југославији, углавном у Србији и тиме поставили стандард који је мерив са свим оним што се дешава у читавом свету. Ми смо у међувремену изгубили тај статус. Правимо филмове који су, како је покојни Шибо Крвавац говорио, тркопиш филмови, који се праве само да би били направљени, а не да би садржајно и формално одговорили времену у коме живимо".

Оснивач „Кустендорфа“ подсетио је да на фестивалу током протеклих година није било много српских филмова:
„То није због тога што мислимо да неки од њих нису добри него што је у свету лествица подигнута високо када су у питању аутори. Ово место је, хвала Богу, преживело, а преживео је и светски филм. Показује се да је велики ресет, који је требало да уследи након произведеног вируса, који је требало да нас све уништи, пропала инвестиција, јер ево у Немачкој се опет иде у биоскоп, у Француској такође, упркос стеницама које тамо владају по биоскопима. Литературу није могла да убије вештачка интелигенција. Она напише тачно, али то што је тачно није достатно. Увек има онај додатак који хумани израз ставља у средиште дела. Зато ми је драго да је фестивал преживео и да ће овде најбољи светски аутори имати своје удомљење“.
© Sputnik / Милица Тркља / Емир Кустурица и Маја Гојковић, отварање седамнаестог по реду ,,Кустендорфа"Емир Кустурица дочекао министарку културе Мају Гојковић у Дрвенграду уочи отварања 17. ,,Кустендорфа"
Емир Кустурица и Маја Гојковић, отварање седамнаестог по реду ,,Кустендорфа - Sputnik Србија, 1920, 23.01.2024
Емир Кустурица дочекао министарку културе Мају Гојковић у Дрвенграду уочи отварања 17. ,,Кустендорфа"

Кустендорф чува културно наслеђе

Кустурица је дочекао у Дрвенграду потпредседницу Владе и министарку културе Мају Гојковић која је истакла да је „Кустендорф“ велики пројекат очувања културног наслеђа – „филма какав је некада био и какав треба да буде у будућности“:

„Кустендорф чува изворни филм. Када то кажем, мислим на старе занате јер по мени филм је занатско питање које вештачка интелигенција никада неће моћи да досегне. Вештачка интелигенција никада неће моћи да створи филм који нећете заборавити исте секунде када погледате одјавну шпицу. Зато је 'Кустендорф' фестивал уметничких дела“.

Гојковић и Кустурица ће вечерас у сали „Проклета авлија“ отворити 17. „Кустендорф“.
Том приликом награду „Дрво живота“ за будуће филмове примиће признати италијански редитељ Матео Гароне чијим филмом „Ја, капетан“ почиње програм фестивала.
Гароне је на путу за Дрвенград сазнао да је његов филм, за који је у Венецији добио Сребрног лава за режију, номинован за Оскара у категорији филмова ван енглеског говорног подручја.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала