- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Лидери Западног Балкана у Скопљу усвојили заједничку изјаву од 11 тачака

© Фото : Инстаграм/БудућностСрбијеСкуп "Западни Балкан и ЕУ" у Скољу
Скуп Западни Балкан и ЕУ у Скољу  - Sputnik Србија, 1920, 23.01.2024
Пратите нас
Лидери Западног Балкана усвојили су на скупу ''План раста: Западни Балкан и Европска унија'' одржаном у Скопљу заједничку изјаву, у којој се истиче изузетан значај сарадње у региону и указује да План раста представља нову прилику за промоцију економског и социјалног приближавања региона Европској унији.
У изјави од 11 тачака усвојеној на јучерашњем скупу наводи се да заједнички напори земаља Западног Балкана имају за циљ не само јачање интеграције региона, већ и приближавање широј интеграцији у јединственом тржишту ЕУ.
У првој тачки је наведено да су лидери, "уз препознавање замршеног геополитичког пејзажа који карактеришу руска агресија против Украјине и текућа криза на Блиском истоку", истакли ''изузетан значај'' сарадње у региону и интеграцију са Европском унијом и посвећеност унапређењу слободе кретања капитала, робе, услуга и људи.
У другој тачки се наводи да се признаје значај закључака председавајућег самита Берлинског процеса у Тирани од 16. октобра 2023. и Бриселске декларације из самита ЕУ-Западни Балкан од 13. децембра 2023. године.
Даље се наглашава да нови План раста Западног Балкана представља нову прилику за промоцију економске и социјалне конвергенције региона са Европском унијом као средством за напредовање у процесу приступања и истиче посвећеност томе да се искористе могућности које План раста пружа.

''Спремни смо за имплементацију овог свеобухватног Плана, укорењеног у поступној интеграцију у јединствено тржиште ЕУ, побољшану регионалну економску интеграцију, убрзане фундаменталне реформе, поштовање демократије, основних права и вредности и владавине права, укључујући оне које се боре против корупције и сузбијају политичко мешање у независне институције које треба подједнако да служе свим грађанима'', наведено је у изјави.

Додаје се да се План раста посматра као шанса за подстицање и спровођење кључних реформи ка затварању јаза у конвергенцији са ЕУ, што ће подстаћи развој, укључујући социо-економски реформе, током кључног тренутка у процесу проширења.
"У том духу започели смо припреме за имплементацију Плана раста,
укључујући развој стратешких реформских планова који усмеравају акције и инвестиције у наредне четири године", пише у заједничкој изјави.
Лидери су навели да се реформски програми заснивају на појединачним напорима у оквиру кључних економских реформи, за које се обавезују да ће наставити да унапређују и подржавају, и да ће План раста допунити постојећу подршку претприступној помоц́и и пружити додатни подстицај имплементацији инвестиционог плана и реформи на путу приступања ЕУ.

"Заједно, као регион, концентрисаћемо наше напоре на промовисање регионалне економске интеграције кроз заједничко регионално тржиште засновано на правилима и стандардима ЕУ док истовремено унапређујемо отварање тог тржишта ка јединственом тржишту ЕУ", наведено је у изјави.

Лидери су истакли да цене подршку ЕУ у том процесу и да су посвећени припреми за амбициозни наставак актуелног ЦРМ акционог плана, наглашавајући значај сарадње са Регионалним саветом за сарадњу, Цефтом, Енергетском заједницом и Транспортном заједницом, као и са Коморским инвестиционим форумом у том процесу.
У изјави се истиче да, уз препознавање потребе за колективним доприносима развоју Плана раста, заједнички напори имају за циљ не само јачање интеграције унутар региона, већ и да ''утру пут и буду одскочна даска за ширу интеграцију са јединственим европским тржиштем''.
Наводи се да ће се то састојати од убрзања заједничких подухвата за олакшавање регионалне трговине, смањење негативног утицаја нецаринских мера, отварање услужног сектора и олакшавања кретања радника.
''Потврђујући да је ЕУ отворена за разматрање предлога из Плана раста чији је циљ унапређење економске интеграције Западног Балкана са ЕУ и унутар региона, појачаћемо напоре да се ускладимо са правилима јединственог тржишта ЕУ'', наводи се у заједничкој изјави.
Додаје се да ће бити отворени релевантни сектори за суседе, на начин који се придржава принципа заједничког регионалног тржишта и правила ЕУ у циљу очувања интегритета јединственог тржишта ЕУ са једнаким условима.
''Чврсто верујемо да ће Инструмент за реформу и раст опипљиво унапредити процес приступања за наше грађане и допринети смањењу социјалног и економског јаза у региону, уз стварање полуге за имплементацију тржишно оријентисаних реформи које генеришу раст", додаје се у заједничкој изјави лидера са скупа у Скопљу.
На скупу у Скопљу учествовали су премијер Северне Македоније Дмитар Ковачевски, председник Србије Александар Вуцић, премијер Црне Горе Милојко Спајић, премијер Албаније Еди Рама, као и премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти.
Састанку је присуствао и генерални директор Директората ЕК за суседство и преговоре о проширењу Герт Јан Копман и помоћник америчког државног секретара за Европу и Евроазију Џејмс О'Брајан.
Путем видео поруке присутнима се обратила и председница Савета министара Босне и Херцеговине Борјана Кришто.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала