- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Милановић: Непријатно сам изненађен америчком опструкцијом Изборног закона БиХ

© Tanjug / FOTO HINA/DANIEL KASAPХрватски председник Зоран Милановић
Хрватски председник Зоран Милановић - Sputnik Србија, 1920, 23.01.2024
Пратите нас
Хрватски председник Зоран Милановић саопштио је да је непријатно изненађен изјавом Амбасаде САД у Сарајеву, која измене Изборног закона БиХ непотребно везује за измене Устава те земље, што је, како истиче, Хрватској неприхватљиво.
Како је саопштено из Канцеларије Милановића, та изјава се може тумачити као покушај опструкције решења које би хрватском народу у БиХ обезбедило равноправну и легитимну заступљеност у телима власти те државе.

“Због тога непријатно изненађује чињеница што и сада сведочимо покушајима да се отежа или чак спречи договор о измени Изборног закона који је важан део ширег решења за функционисање БиХ и напретка према ЕУ", навео је Милановић.

Хрватски председник наглашава да управо легитимно изабрани представници сва три народа у БиХ треба да одлучују о Изборном закону БиХ јер само договор три конститутивна народа може да обезбеди стабилност и функционалност те државе, као и њен улазак у ЕУ што Република Хрватска годинама заговара и подржава.
Милановић је изабране представнике државне власти у БиХ позива да самостално наставе разговоре и договоре се о изменама Изборног закона БиХ.
Осврнувши се на најављене измене Изборног закона у БиХ, Милановић је поздравио напоре које предузимају демократски изабрани представници власти у циљу измена изборног закона.
“Договор о измени Изборног закона БиХ – који је на добром путу да буде постигнут након недавног састанка челника ХДЗ-а БиХ, СНСД-а и Тројке (СДП-а, НиП-а и НС-а) – једини је исправан пут и једини начин да се стабилизује политичка ситуација у БиХ. Предлог измена Изборног закона БиХ, о којима разговарају демократски изабрани представници власти БиХ, јамчио би хрватском народу у БиХ право бирања свог представника у Председништво БиХ, односно да хрватски народ буде легитимно представљен у највишем државном телу БиХ”, наводи хрватски председник.
Будући да данас, као ни након неколико претходних изборних циклуса, каже Милановић, хрватски народ у БиХ нема свог легитимног представника у Председништву БиХ, измена Изборног закона је приоритет који сматра важним кораком како према обезбеђењу права хрватског народа у БиХ, тако и према постизању стабилне и функционалне БиХ, будуће чланице ЕУ.
"Све досадашње интервенције у изборно законодавство БиХ које су долазиле са стране или су биле наметане БиХ мимо воље изабраних представника три конститутивна народа, на жалост, нису допринеле стабилизацији и бољем функционирању БиХ. Штавише, додатно су претварале БиХ у протекторат и кочиле су демократски напредак БиХ стварајући незадовољство и отпор”, поручио је Милановић.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала