- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Пентагон: Запад ће ове године предати Кијеву прве авионе Ф-16

© Фото : Wikipedia/U.S. Air Force photo by Senior Airman Dominic Tyler/Public domainАвион Ф-16 египатског ратног ваздухопловства
Авион Ф-16 египатског ратног ваздухопловства - Sputnik Србија, 1920, 23.01.2024
Пратите нас
Запад очекује да ће ове године Украјини предати прве ловце-бомбардере Ф-16 и технику за њихово сервисирање, саопштила је помоћница америчког министра одбране за међународну безбедност Селест Воландер.
„Радимо као коалиција... Усмерени смо на то да обезбедимо Украјини почетну оперативну готовoст за њен програм Ф-16 2024. године. То ће укључивати обуку пилота, платформе и, осим тога, обуку техничара, инфраструктуру и резервне делове, муницију – све компоненте за које је одговорна (западна) коалиција“, рекла је портпарол Пентагона на специјалном брифингу након редовног састанка контакт-групе коју је формирао Запад за координацију испорука оружја и војне технике Кијеву.
Она је додала да САД настављају са испорукама Кијеву само оног наоружања чији су уговори закључени 2022-2023. године, односно пре него што се потроше средства издвојена за то.
Портпарол је истакла да европске земље настављају да подржавају Украјину упркос тренутном недостатку америчких средстава за војну помоћ.
Према њеним речима, од 1. октобра прошле године Европљани су предали војне опреме у вредности од око 4,6 милијарди долара.
„У недостатку средстава не можемо да шаљемо нове јединице, можемо да испуњавамо постојеће уговоре“, нагласила је она.
Она је навела да подршка коју ће САД моћи да пруже Украјини неће одговарати нивоу из 2022. године, када је Конгрес „великодушно“ пристао на издвајања.
Како је раније саопштено, Вашингтон је крајем децембра предао најновији пакет војне помоћи, нови захтев Беле куће чека одобрење у Конгресу, али за сада нема напретка по овом питању.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала